Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pia Nilsson (s): Regeringens jakt på de sjuka fortsätter

Regeringens förslag om ändrade regler för sjukskrivningar och rehabilitering innebär att jakten på de sjuka fortsätter. Processen påskyndas för att folk fortast möjligt ska kunna skrivas ut ur trygghetssystemet.

Annons

Inom 90 dagar prövas om den långtidssjuke kan fortsätta med sitt arbete eller göra något annat på arbetsplatsen. Även när man har skadats i sitt arbete behöver arbetsgivaren inte ta ansvar för den sjuke.

I stället för omplacering kan den sjuke hänvisas till arbetsförmedlingen om inget lämpligt arbete finns.

Efter ytterligare 90 dagar blir man tvungen att söka nytt jobb, i hela landet. Det gäller oavsett vad man har för yrke, utbildning, bostads- eller familjeförhållanden.

Efter ett halvt års sjukskrivning kan den sjuke bli av med sin sjukpenning, om man inte kan återgå till någon form av arbete. Om sjuka människor stängs ute från sjukförsäkringssystemet återstår endast socialhjälp för deras försörjning. Hur går det ihop med allt tal om utanförskap?

Kritiken från LO- och tjänstemannafacken har varit hård. Regeringen har därför till viss del backat från sitt ursprungsförslag. Den ansvariga ministern talar om undantag och övergångsbestämmelser, men ingen vet vilka sjukdomar det handlar om eller om det också gäller skador i arbetet.

Några förslag på aktiv rehabilitering eller krav på god företagshälsovård finns inte. I stället har anslaget till Arbetsmiljöverket bantats kraftigt.

För många långtids- och kroniskt sjuka väntar nu utförsäkring och socialbidrag. För andra förvärras sjukdomen av att man av ekonomiska skäl måste gå till arbete innan man är frisk. Allt detta skapar stor oro och osäkerhet. Det är inte värdigt ett välfärdssamhälle.

Regeringens förslag är ett hopkok, där lagar och regler krockar med varandra. I stället för att jaga sjuka, borde regeringen satsa på förebyggande arbetsmiljöarbete, tidig rehabilitering och en kvalitetssäkrad företagshälsovård.

Pia Nilsson

riksdagsledamot för Västmanlands län

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons