Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pia Nilsson (s): Var det verkligen så här regeringen hade tänkt?

Annons

Jag fick ett brev för en dryg månad sedan från en man i Sala som blivit drabbad av Försäkringskassans underbemanning. Utbetalningen av hans sjukförsäkring släpar efter med cirka tre veckor.

Strax därpå kom ett e-brev från en kvinna i Västerås som väntat på sitt bostadstillägg i över en månad.

De är dessvärre inte ensamma. Över 30 000 pensionärer har hamnat i knipa eftersom Försäkringskassan inte hinner handlägga alla bostadstillägg. All tid och kraft går i stället åt till att tolka och handlägga de nya sjukförsäkringsreglerna som den moderatstyrda regeringen har beslutat införa.

Så här får det inte gå till! Dessa drabbade människor tillhör inte de mest resursstarka och varje liten ekonomisk förändring får stor betydelse. Räkningar blir släpande, hyran kommer in för sent och till följd av detta utsätts många för en oerhörd stress.

Eftersom Försäkringskassan inte hinner med bostadstilläggen får de drabbade söka sig till socialkontoren.

Är det verkligen så här det var tänkt? Att pensionärer ska behöva bli hän-visade till socialen på grund av regeringsbeslut som gör att en myndighetsorganisation inte håller måttet? Hur många fler kommer att drabbas av månadsvisa förseningar innan regeringen får upp ögonen?

Men sin vana trogen beslutar regeringen först och tänker sen. Hur vore det om regeringen åtminstone någon gång ansträngde sig för att förutse konsekvenserna av sin förda politik innan den fattar beslut?

A-kassan är ett exempel. De höjda A-kasseavgifterna har lett till en massflykt. Hundratusentals människor står utan skyddsnät om man förlorar jobbet. Var det så regeringen hade tänkt?

Eller de nya sjukförsäkringsreglerna som sannolikt kommer att resultera i att minst 20 000 personer kommer att bli utan sjuk-ersättning helt och hållet. Många är dessutom oförmögna att gå tillbaka till ett arbete eftersom kroppen helt enkelt inte håller.

Var det så regeringen hade tänkt?

Pensionärer har fått sänkt levnadsstandard då matpriser, bensinpriser och boendekostnader har gått upp medan pensionen inte rört sig ur fläcken. För många finns det inga alternativ, man måste vända sig till en annan myndighet, socialen.

Var det så regeringen hade tänkt?

Jag tycker att det är på sin plats att regeringen börjar fundera över vilka konsekvenser deras beslut har inneburit för den enskilde individen men också för Sverige som välfärdsland.

Pia Nilsson

riksdagsledamot för Västmanland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons