Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Pigjobb" blir jobb för nya entrepenörer

Annons

Ingegärd Stange tycker inte att hushållstjänster ska finnas för barnfamiljer och för fram de kända argumenten om milli- meterrättvisa när det gäller arbetsfördelningen mellan de vuxna i hemmet. Detta ger dock ett alltför snävt perspektiv.

Varför inte ta fram alla upp- gifter som kan höra till familje-ansvaret?

Vem målar om huset, tvättar och vaxar bilen, byter däck, rensar avloppet, kör till återbruket, klipper gräsmattan?

Vi vet att det inte är dagligen återkommande uppgifter men tid och ork ska finnas också till dessa arbeten i hemmet.

ROT-avdragen, där visst av-drag får göras i deklarationen, underlättar för män, sällan för kvinnor. Ändå kan vi tänka oss ett permanent, men avgränsat, ROT-avdrag eftersom arbeten då utförs av fackmän vilket ökar kvaliteten, fler jobb kommer till och den som behöver tjänsten kan ägna mer tid åt sitt eget yrke.

Ingegerd Stange har inte några betänkligheter när det gäller svenska folkets allt större bi-dragsberoende. Den ofrihet och det beroende detta medför påverkar negativt människors hälsa och livskvalitet.

Bidragssamhället håller samtidigt uppe världens högsta skattetryck och ökar inte produktiviteten i det här landet. Konjunkturinstitut beräknar att det går jämnt ut för statskassan om hushållsnära tjänster införs, alltså läggs inga nya kostnader på skattebetalarna och människor får riktiga jobb.

Många äldre i Västerås ansöker inte om hemtjänst därför att de känner en stor ofrihet när det gäller vilka tjänster man kan få hjälp med. Hellre betalar de för en städtjänst.

Kristdemokraterna motionerade i kommunfullmäktige redan 2001 om flexibel biståndsbedömning inom hemtjänsten, där vi ville ha större utrymme för den enskilde att själv få avgöra vilka uppgifter som var mest angelägna att få utförda vid varje tillfälle (det får man med hushållsnära tjänster).

Motionen vann inte gehör hos majoriteten.

Med hushållsnära tjänster får man göra avdrag med halva beloppet upp till en viss nivå per år. Därmed kan fler än de "rika" använda sig av hushållsnära tjänster.

Av Ingegerd Stanges inlägg kan man tro att alla som använder sig av städhjälp är rika och betalar svart.

Den svarta sektorn för hushållsnära tjänster beräknas om-sätta 3 miljarder kronor medan den vita omsätter 150 miljarder kronor.

Det är genom hushållsnära tjänster som kristdemokraterna och övriga partier i Allians för Sverige vill lyfta upp "pigjobben" till tjänster utförda av egna entreprenörer mot rimlig betalning.

Elisabet Fridén

Stefan Sturesson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons