Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Piratpartiet: Kultur måste få finnas fri

Annons

Ett av de finaste arven som vår generation har fått från tidigare generationer är folkbiblioteken. Det är en plats där vem som helst kan komma in och gratis ta del av kultur. Detta berikar kulturlivet i samhället och har gjort bokläsandet till ett folknöje bland oss svenskar.

I den perfekta av alla världar är även musik och filmer gratis och lagligt tillgängliga på internet, på exakt samma vis som böckerna finns att låna på biblioteken. Detta leder till en ökad kulturell konsumtion och ett rikare kulturliv.

Ett rikt kulturliv leder sedan till att upphovsmän kan få betalt och leva på sitt skapande, alltså på exakt samma vis som författare lever idag. I minsta detalj hur de får betalt är inte det viktiga, även om detta brukar debatteras vilt, det löser sig på sikt bara det finns ett rikt kulturliv som bas.

De som hävdar att fildelning skulle döda musik och filmbranschen har precis ingen aning om vad de pratar om. I stället kommer höga avgifter och dyr kultur minska konsumtionen av såväl musik som film. Det leder till ett sämre kulturliv som ingen vinner på i slutändan. Vara sig vi som älskar kultur eller de som skapar den.

Filmer borde få delas gratis inte bara på internet, utan även utanför för de som inte har den möjligheten, för att på så vis berika filmen som kulturform. Filmskapare kan sedan på grund av detta rika kulturliv och höga intresse fortsätta leva på försäljningen av biobiljetter och dvd-skivor. Det här skulle vara en utveckling som gynnar oss alla.

När de senaste rapporterna tycks visa att Ipred skrämt folk till att minska konsumtionen av kultur är detta en förlust för samhället. På samma vis som minskad utlåning av böcker från biblioteket också är en förlust. Ipred är ett monster som äter av vårt kulturella samhälle. Detta på ett sätt som inte gynnar någon alls, vare sig kulturskapare eller konsument.

Mattias Lennartsson, Piratpartiet Västmanland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons