Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pisa visar flumskolans misslyckande

I dagarna har debatten gått het kring resultatet av den senaste internationella kunskapsmätningen PISA.

Annons

Undersökningen visar att svenska skolelevers kunskapsnivå i matematik, naturvetenskap och läsförståelse fortsätter att sjunka i både absoluta tal och i förhållande till övriga länder i mätningen.

Dessutom är den svenska skolmiljön sämre än genomsnittet och andelen elever som skolkar och kommer för sent till lektionerna ökar.

Den svenska skolan har även minst undervisningstid i hela Europa. För Alliansen och Nya Moderaterna är det här mycket allvarliga siffror.

Att den svenska skolan varit på nedgång under många år är ingen hemlighet. Därför har vi genomfört en omfattande och historisk skolreform för att ersätta den gamla flumskolan med en ny kunskapsskola.

Det förslag som vi presenterade och genomdrev under läsåret 2011-2012 är noggrant utarbetat och förankrat.

De elever som deltagit i den senaste PISA-mätningen har alla följt den gamla läroplanen och fått de gamla betygen. Alliansens skolreform trädde inte i kraft under deras nioåriga skolgång.

Mätningen är därför en utvärdering av den gamla skolan. Och den utvärderingen är inte nådig.

Nu får vi åter igen se hur resultaten av den tidigare skolpolitiken stadigt drivit den svenska skolan i fel riktning. Mätningen bekräftar att Alliansens skolreform behövs mer än någonsin.

I undersökningen kan man se att en bra klassrumsmiljö, en god relation mellan l ärare och elever samt mindre förseningar och skolk leder till bättre kunskapsresultat. Det är den skolan Alliansen och Nya Moderaterna vill ha och det är den vi har börjat bygga upp i Sverige.

Den senaste PISA-mätningen visar tydligt att den gamla skolpolitiken inte funkar. Alliansregeringen har genomfört en historisk reformering och förnyelse av den svenska skolan baserad på mer undervisningstid, fler karriärtjänster och tidigare betyg.

Det kommer att ta tid att rädda det som tidigare skolpolitik misslyckats med. Vi i Alliansen har de rätta verktygen för att göra detta.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons