Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polfjärd (m): Hushållstjänster - en väg till fler riktiga jobb

Annons

Att skapa förutsättningar för fler jobb har varit en av våra mest centrala uppgifter sedan regeringsskiftet. Förändringar har gjorts i syfte att skapa fler arbetstillfällen. Fler i arbete är samhällsekonomiskt bra och bärande för vårt samhälle.

Regeringens senaste tillskott till arbetsfrämjande åtgärder är skatteavdraget för hushållsnära tjänster. Idag präglas branschen av svartarbete och otrygga arbetsförhållanden och konkurrensen är orättvis. Ärliga företagare hamnar i en omöjlig situation då vita arbeten ska konkurrera med svartjobb. Med utgångspunkt från att det ska löna sig att arbeta blir det ohållbart.

Vi har uppmärksammat problemet samt lyhört lyssnat till marknaden och gjort bedömningen att hushållstjänster måste bli mer tillgängliga. Från och med den 1 juli 2007 blir det därför möjligt att göra skatteavdrag på 50 procent av arbetets kostnad. Målsättningen är fler vita jobb som är rättstrygga och omfattas av vårt socialförsäkringssystem såsom a-kassa och pension. Det innebär stor skillnad för den som jobbar.

Förslaget riktar sig till en bred grupp, vilket är en styrka. Det hjälper entreprenörer att driva företag, människor som står längre från arbetsmarknaden tillbaka in i den och framför allt så skapas en bransch som är seriös och erbjuder trygga villkor.

Jag vill också slå fast att skatteavdraget inte konkurrerar med den kommunala hemtjänsten. Tanken är att öppna för entreprenörer på områden som inte ingår i den biståndsbedömda hemtjänsten, till exempel städning och fönsterputs.

Slutligen öppnas möjligheten för en mer jämställd tillvaro mellan män och kvinnor. Vi ser idag att kvinnor i större utsträckning än män ägnar sig åt oavlönat hushållsarbete. Att uppmuntra till en marknad med seriösa aktörer och ökad tillgänglighet kan vara ett sätt att avlasta dem. Villkoren att kombinera arbetsliv och familjeliv måste vara desamma för kvinnor och män.

Min förhoppning är att människor ser våra förändringar som positiva och en väg till fler riktiga jobb som leder till ökad delaktighet i det svenska samhället. Vänsterns utspel om pigjobb är ogrundad och elak kritik som faktiskt nedvärderar en hel yrkeskår.

När den samlade vänstern kritiserar oss för att öka klyftorna i samhället missar den det mest centrala problemet som de själva skapat, nämligen klyftorna mellan dem som har ett jobb och dem som inte har det.

Vägarna till fler jobb är många och det här är en väg att gå. Jag tycker politiker från vänsterkanten ska sluta klaga och istället glädjas åt dem som nu får ett riktigt jobb att gå till.

Jessica Polfjärd

riksdagsledamot Västmanland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons