Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisförbundet: Poliser ska inte stå över lagen

Under de senaste veckorna har polisen varit i fokus i många dagstidningar. VLT är inget undantag.

Annons
Poliser gör också fel ibland. Många av polisens ”gäster” förringar gärna sin egen del genom att anklaga gripande polis för felaktigheter, skriver Roy Cederbäck.foto: scanpix

Det är bra att svensk polis granskas och de som betalar skatten får en inblick i rättssystemet.

Från Polisförbundets sida tycker vi att det är för mycket fokus på den enskilde polismannen och för lite fokus på dem som styr och leder polisen. Allt ifrån regeringen med regleringsbrevet och rikspolischefen ned till länspolismästarna.

Ofta handlar artiklarna om den enskilde polismannen som blivit anmäld för något han eller hon har gjort i tjänsten och sedan upprörs det över att polismannen inte blir fälld.

Att vara polisman i dagens Sverige innebär att du har många ögon på dig och att felsteg inte tolereras. Rikspolischef Bengt Svensson talar om en lärande organisation medan jag menar att polisen i dag är internt en repressiv organisation. Det är många poliser som tittar avundsjukt på sjukvårdens Lex Maria, den strukturerade avvikelse rapporteringen och den uttalat lärande organisationen.

Att bli anmäld för brott eller disciplinärt utredande innebär en minst lika tuff process för polismannen som för vilken medborgare som helst. Internutredningen inom polisen är en mycket kunnig och professionell skara som gör sitt bästa för att belysa ärendet objektivt. Kunde vi ha internutredningens standard på all utredningsverksamhet i Sverige skulle utredningsresultaten vara av en helt annan klass.

Jag vill påstå att poliser blir mer välutredda än den vanlige medborgaren som begår något fel.

Vilka konsekvenser får denna verklighet på den dagliga verksamheten? Det finns en oro för att göra fel. För gör du fel så står du ensam (om du inte är medlem i Polisförbundet) och arbetsgivaren, som givit order om åtgärden, backar undan och i många fall omplacerar dig.

Gör inte poliser fel? Visst gör de det ibland och är det substans i ärendet blir det rättegång. Dock skall man ha i minnet att de flesta av polisens ”gäster” inte kommer frivilligt utan blir tvingade att följa med. De vill gärna försöka förringa sin egen del genom att anklaga gripande polis för felaktigheter. Många anmälningar görs och det är naturligt att det blir få åtal på de grunderna. Polisförbundet välkomnar en bred granskning av vad anmälningarna egentligen är ett uttryck för.

Hur kommer vi framåt i denna fråga? Polisen Sverige måste på allvar börja bli en lärande organisation. Att ha en avvikelse-rapportering som följs upp för att utveckla metoder för ingripanden skulle troligen göra vardagen säkrare för både polisen och dess ofrivilliga kunder. Som det är i dag om en polisman rapporterar något som kan vara felaktigt innebär det en anmälan till intern-utredningen av myndighetschefen. Hur ofta finns då intresse att diskutera saker som gått fel i syfte att utveckla verksamheten?

Poliser skall inte stå över lagen men de skall heller inte vara rädda för att ingripa mot brottslig verksamhet. Med nuvarande interna syn på felbeteenden så borgar det för att många åtgärder inte blir gjorda på grund av rädsla för interna repressalier.

En av orsakerna till att vi hamnat i denna situation är att det inte gjorts någon strukturerad forskning om vardagsarbetet inom polisen, något som skulle kunna avhjälpas med en högskoleutbildning där polisforskning är en naturlig del.

Vi måste ställa oss frågan om vilken polis vi vill ha i vårt Sverige. Polisförbundet vill ha en professionell polis, vad vill du ha?

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons