Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politiker tiger om folkhälsan

Annons

Idrotten har såväl en fysisk som social betydelse gällande ungdomars hälsotillstånd. Bengt Westerberg (FP) före detta ordförande i Riksidrottsförbundet framförde, att bristande fysisk träning är en av vår tids största hälsorisker med allvarliga hjärt- och kärlsjukdomar som vanlig konsekvens. Vidare efterlyste Westerberg fler näridrottsplatser, något som tillämpas i Norge med stor framgång.

För att belysa idrottens roll i vårt samhälle kan några fakta vara av intresse. Idrottsrörelsen har drygt 2 500 000 medlemmar, runt 600 000 frivilliga ledare, och bara i Västerås är drygt 25 000 barn och ungdomar aktiva i någon förening. För att ytterligare belägga idrottens hälsoaspekter har docent Apitzch sagt: ”Om idrott blir verklighet för hela livet, skulle det innebära besparingar med mångmiljardbelopp inom sjukvården.

Risk för psykiska problem kan lätt upp- komma till följd av arbetslöshet. I ett sådant sammanhang kan idrotten utan tvekan ha stor betydelse och bli en glädjekälla i en annars svår situation.

Vissa politiker hävdar alltjämt, att idrott och politik inte hör ihop. Ingenting kan vara mer felaktigt.

I VLT för drygt tio år sedan fanns en artikel med rubriken ”Folk- hälsan är också en valfråga”. Undertecknad har under de senaste 10 åren skrivit ett tiotal debattartiklar i ärendet.

Responsen från politikerna har i stort sett uteblivit. Hur står det till med kunskaperna om idrotten och dess betydelse för hälsan, när planhyrorna i vårt närområde ständigt står i politikernas fokus.

Idrottsrörelsen har en sådan omfattning och betydelse, att parti- tillhörighet inte får stå i första rummet i de nämnder och styrelser som berörs. VLTs sportsidor borde inte enbart handla om matcher, målskyttar, tabeller eller om köp och försäljning av spelare utan kunna visa ett annorlunda ansikte med en djupare bild av idrotten.

Jag vill även framhålla den grundläggande betydelsen av skolidrotten. Det är synnerligen positivt, när våra olympier träder fram och i en skrivelse backar upp skolidrotten, som de gjort alldeles nyligen.

Det är min förhoppning att denna artikel skall få ett positivt mottagande och skall tjäna som en uppmaning att vara rädd om våra ungdomars hälsa, och att därvid spelar olika former av fysisk aktivitet en avgörande roll.

Därför finner jag det märkligt, att dessa frågor inte fick någon uppmärksamhet inför EU-valet. Återstår att se om de får plats på politikernas agendor i höstens riksdagsval.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons