Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

POSK prioriterar kultur och gudstjänster

Annons

Det största av Västerås domkyrkas altarskåp.

Svenska Kyrkan har i dag ett stort ansvar för kulturens bevarande i form av kyrkorna, men också att nyttja dessa så mycket som går och efterfrågas. Hos svenska folket finns ett starkt stöd för den uppgiften och staten stödjer också med medel för att renovera byggnader så kallad kyrkoantikvarisk ersättning som täcker en del av renoveringen. Den återstående delen och kostnader för drift och löpande underhåll betalas av pastoratet.

I Västerås finns ett flertal medeltida kyrkor och framförallt en fantastisk domkyrka. En del medeltida kyrkor används bara på sommaren och vid de stora högtiderna som jul och påsk.Ansvaret för underhåll och drift ligger på hela pastoratet medan mycket av verksamheten ansvaras av medarbetarna och församlingsråden.

Till varje församling, 13 stycken, finns ett församlingsråd knutet som ansvarar för gudstjänstlivet. Det rådet väljs separat av första kyrkofullmäktige i december efter kyrkovalet. Nominering av ledamöter sker under oktober vid särskilda församlingsråd i varje församling. Det finns inget krav att vara med i en nomineringsgrupp för att nomineras. Vem som helst som är medlem i Svenska kyrkan i Västerås kan nominera och nomineras.

Mycket av församlingarnas verksamhet sker på frivillig bas och så kommer att ske kanske i ännu större utsträckning i framtiden. Där är församlingsråden en bärande enhet för att kanalisera engagemanget från frivilliga krafter. Församlingsråden måste då vara med i planeringen av verksamheten, formulering av mål och uppföljning. Pastoratet måste se till att så sker och stödja och uppmuntra församlingsråden i detta arbete.Aktiviteten i kyrkorna varierar beroende på behov och resurser, men är basen för kyrkans existens. Utan gudstjänster ingen kyrka.

I domkyrkan med cirka 200 000 besök per år, finns en gudstjänst i princip varje dag och många och uppskattade musikgudstjänster. Domkyrkans klockor signalerar att något skall hända och ringer mer än 1000 gånger per år. Domkyrkan är också Västerås största och äldsta kulturbärare med tre stjärnor i Guide Michelin det vill säga värd en egen resa. Året 2017 har mycket präglats av reformationen 500 år. Under året har också nya guider utbildats så att det finns en guidning efter varje högmässa på söndagarna förutom alla beställda guidningar för olika grupper.

POSK kommer att fortsätta ett aktivt stöd till kulturen och till stöd för församlingsråden i deras arbete med gudstjänstlivet. Om du tycker det är viktigt så rösta på POSK i kyrkovalet.

Ingemar Egelstedt Nominerad till kyrkofullmäktige och stiftsfullmäktige

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons