Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Posten spar pengar, hyresgäster och fastighetsägare tvingas betala

Annons

Post- och telestyrelsens allmänna råd om postboxar har egentligen ett enda syfte, att Posten ska spara pengar samtidigt som postservicen försämras. Som om inte det vore nog förväntas hyresgäster och fastighetsägare betala för införandet av postboxar.

I en replik i VLT den 16 juni bekräftar chefen för Forum för Fastighetsboxar, Lennart Lindberg, att det är just ekonomiska drivkrafter bakom kravet på införandet av postboxar. Lindberg skriver bland annat "… slå vakt om den rikstäckande dagliga postservicen på en marknad med vikande brevvolymer".

Lindberg tar även upp arbetsmiljön som ett skäl till att införa postboxar. Han refererar till en undersökning gjord i Linköping som visar att brevbärarna anser att springet i trappor försämrar deras arbetsmiljö. Men det är viktigt att veta att undersökningen bygger på en enkät besvarad av tolv brevbärare under en sexdagarsperiod. Undersökningen kan knappast på ett objektivt sätt fastställa försämrad arbetsmiljö för brevbärare. Dessutom vet ingen med säkerhet om postboxar skulle förbättra arbetsmiljön för brevbärare.

Det är viktigt att påpeka att Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna gärna bidrar till att ändra på felaktigt placerade brevinkast som är ett uppenbara arbetsmiljöproblem, men det är en helt annan sak att vi ska bekosta en ändring av hela systemet för brevdistribution. Lindberg hävdar att installationen av en enda postbox kostar omkring 700 kronor, men han förenklar beräkningen. I många äldre hus är utrymmet i trapphusen så begränsat att investeringskostnaden för installation för postboxar sannolikt skulle mångfaldigas.

I vissa hus skulle placeringen av postboxar till och med kunna bidra till försämrad arbetsmiljö för brevbärare.

Slutligen refererar Lindberg till en undersökning som säger att sju av tio föredrar postboxar framför dagens system. Den

undersökningen är dock inte tillförlitlig eftersom endast 39 procent har svarat på den. Men om Lennart Lindberg refererar till den borde han åtminstone läsa rätt. Det är bara 43 procent som svarat att postbox fungerar bättre än dagens system. Enligt en undersökning som HSB har gjort och som är statistiskt säkerställd föredrar sex av tio dagens system före postboxar. Motsägelsen i undersökningarna stärker bara vårt ursprungliga krav, det vill säga att frågan om postboxar prövas demokratiskt och tas upp i riksdagen.

Krister Nilsson

vd Fastighetsägarna Mellansverige

Hans Ohlsson

ordförande Hyresgästföreningen region Aros-Gävle

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons