Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

(PP): Massavlyssning hör inte hemma i en demokrati

Den 1 december trädde FRA-lagen i kraft. Från och med den dagen får en statlig myndighet rätten att avlyssna i princip all kommunikation som sker via internet. En av världens kraftfullaste uppsättningar av datorer har köpts in för just detta ändamål.

Annons

Kontakt med myndigheter, företag och banker sköts i dag via internet. Sverige har varit i framkant med detta och Västerås har på många sätt visat vägen med sitt öppna stadsnät.

Denna nyordning påverkar oss alla, gammal som ung, vare sig man tror det eller inte. Du behöver inte ens äga en dator, då även telefonsamtal ofta tar vägen över internet i dag. Därför är införandet av denna nya lag förödande. Västerås och Hallstahammars kommuner övergick helt till internetbaserad telefoni i januari 2008. Kaotisk tid med många inkörningsproblem, men i dag ett stabilt och billigt system. Även många bostadsrättsföreningar har IP-telefoni med telefonsamtal över internet som nästan garanterat korsar landsgränsen vid flera tillfällen.

Genom FRA-lagen blir därför all vår kommunikation i ett enda slag tillgänglig för hemlig avlyssning, bara några knapptryck bort. Att en stat skaffar sig sådana verktyg som kan användas mot sina egna medborgare är en skrämmande utveckling.

Ett stort problem i Sverige är att vi tar vår demokrati och vårt öppna samhälle för givet. Man vill inte tro att ett sådant här system skall missbrukas, men Sverige har sett flera skandaler med både åsiktsregistrering och otillåten avlyssning förut. Att skapa Europas mäktigaste avlyssningscentral, där insynen är minimal och de tekniska möjligheterna närmast obegränsade, är att inbjuda till maktmissbruk och ändamålsglidning.

Tanken på detta i en demokrati som Sverige är så främmande att den är svår att ta in. FRA-lagens förespråkare utnyttjar gärna detta för att utmåla dess kritiker som paranoida. Frågan som då uppkommer är om det är paranoia att kämpa för brevhemlighet, meddelarskydd och rätten till ett privatliv? Vilken typ av samhälle är det på sikt vi skapar genom den här utvecklingen? Vilken regering sitter vid makten om några år?

Massavlyssning hör inte hemma i en demokrati. FRA-lagen måste rivas upp.

Daniel Kvarnström

Piratpartiet Västmanland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons