Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Prioritera ätstörningar

Annons

Ätstörningar som anorexi och bulimi är ett omfattande folkhälsoproblem och i Sverige uppskattar man att runt 100 000 människor lider av någon form av klinisk ätstörning. Enligt WHO är ätstörningar en av de vanligaste psykiska sjukdomarna hos flickor i tonåren, och vi ser att problemet tenderar att växa även bland pojkar. Samtidigt ser vi en ökning av ätstörningsproblematik över hela landet.

Det som skiljer sig från andra psykiatriska problem är, förutom hög överdödlighet, de somatiska sjukdomar patienten riskerar att få till följd av sin ätstörning. Andra allvarliga konsekvenser är förlorade skolår, djup livskris och trasiga familjer där förtvivlade föräldrar ägnar åratal åt att finna rätt vård åt sina barn.

I Västmanland behandlas ätstörningsenhetens patienter med behov av dygnetrunttillsyn tillsammans med andra patientgrupper på Barn- och ungdomspsykiatrin. Det är långt ifrån optimalt, och särskilt allvarligt eftersom chanserna att komma till rätta med ätstörningar är bäst i början av sjukdomsförloppet, innan beteendet sätter sig alltför djupt.

Vi moderater arbetar därför för att instifta dygnet-runt-platser på ätstörningsenheten i Västerås för att tillgodose denna patientgrupp på ett bättre sätt. Vi väljer att prioritera detta framför onödiga satsningar som bygget av ett eget surdegsbageri inom landstinget eller en ny sjukhusentré i Västerås för miljontals kronor.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons