Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

PRO: Det är dags för ett pensionärsuppror!

De flesta pensionärer får mindre ut i plånboken nästa år. Och samtidigt drabbas de av skatteorättvisan, som innebär att normalpensionären betalar cirka 700 kronor mer i skatt varje månad än en yngre yrkesverksam med samma inkomst.

Annons

Vi ser ett samhälle som dras isär mellan generationerna. Pensionärerna ställs utanför. Skatteskillnaden är resultatet av alliansregeringens politik. I tre steg har regeringen sänkt skatten för löntagarna. Nu i budgetpropositionen presenterades ett fjärde steg. Samtidigt sänks skatten också för pensionärer, men de får nöja sig med betydligt mindre än löntagarna. Det stora gapet består.

Regeringen säger att skattelättnaderna för löntagare är viktigt för att stimulera konsumtionen och därigenom dämpa sysselsättningsfallet. Men varför är pensionärernas konsumtion mindre värd än andra medborgares? Många pensionärer lever med så små marginaler att varje förbättring av köpkraften skulle leda till ökad konsumtion – inte till ökat sparande.

Den senaste pensionshöjningen 2009 räckte i stort sett bara för att täcka pris-ökningarna. Den reala höjningen var 0,1 procent. En av de sämsta höjningarna sedan pensionsreformen genomfördes.

Nästa år blir det till och med sänkt pension, med tre procent. Det innebär 420 kronor mindre per månad för den som har 14 000 kronor i månadspension. Alla med en pension över 7 900 kronor per månad före skatt får mindre ut nästa år, trots den skattesänkning som regeringen talar sig så varm för.

Regeringen har talat mycket om utanförskap, men vi anser att de missar en viktig del av det svenska utanförskapet genom att bortse från pensionärerna. Hur lever Sveriges pensionärer, och hur ska de få del av det välstånd som skapas i Sverige? Det är frågor som regeringen borde fundera mer på.

Att skatteorättvisan skulle leda till fler jobb finns det inga belägg för, vad vi kan se. Inte ens regeringen själv styrker detta. I budgetpropositionen skrev regeringen att ”eftersom kunskapen om effekterna är långt ifrån fullständig är bedömningarna naturligtvis osäkra.”

Regeringen skrev också att det är en ”mycket komplicerad uppgift att särskilja effekterna av reformerna från andra faktorer som också påverkar sysselsättning, sjukfrånvaro eller arbetslöshet”.

Vad vi ser nu är i själva verket ökad arbetslöshet, skatteorättvisa och sänkta pensioner.

Det är dags för ett pensionärsuppror!

Curt Persson

ordförande i Pensionärernas riksorganisation, PRO

Gun Rautio ordförande i PRO Västmanland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons