Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

PRO kräver svar av länets riksdagsmän

Öppet brev till riksdagsledamöterna i Västmanland.

Annons

Det torde inte vara okänt för någon av riksdagsledamöterna i Västmanland vilka effekter de senaste årens skatte- och fördelningspolitiska beslut fått.

Inte heller kan det vara obekant att det på valdagen är bortemot två miljoner pensionärer, mer än var fjärde väljare, som har möjlighet att lägga sina röster i valurnorna.

Många av dessa pensionärer har en mycket ansträngd ekonomi. Mera än en tredjedel av pensionärerna har, trots eventuellt bostadstillägg, mindre än 10 800 kronor i månaden före skatt att leva på. Det är under EU:s fattigdomsdefinition för Sverige.

De ensamstående pensionärerna, framför allt kvinnor, är ekonomiskt mycket utsatta.

Sverige torde vare det enda landet i västvärlden som dessutom har ett system som kan betecknas som ett omvänt ”Robin Hoodsystem”, dvs att man tar från de fattiga och ger till de rika.

Det framstår som alltmer absurt även för stora grupper av dem som gynnas av systemet.

Det har ju även visat sig att de skattesänkningar som införts, för dem som förvärvsarbetar, inte gett den effekt som man påstått att de skulle göra.

Finansminister Borgs kovändning i och med de funderingar han framfört om eventuella skattehöjningar visar att även han insett det felaktiga i deras politik.

PRO liksom alla andra pensionärsorganisationer anser att vi under vårt yrkesverksamma liv avstått en del av löneutrymmet till kommande pensioner. Pension är enligt vår uppfattning uppskjuten lön.

Nuvarande pensionssystem har lett till ökade klyftor mellan de som arbetar och de som har arbetat.

Beräkningar visar att en hundralapp i pension år 2009 i dag bara är värd 97 kronor. En hundralapp i lön har däremot ökat till 117 kronor.

Klyftorna ökar ständigt i vårt samhälle. Än värre är situationen för arbetslösa och sjuka, som i allt större skaror får förlita sig på släktingar, ”socialen” och olika hjälporganisationer. Nu har det gått så långt att förslag om uppror börjar diskuteras på många håll.

Pensionärsorganisationerna, såväl PRO som övriga, har presenterat ansvarsfulla förslag till lösningar som stärker både pensionerna och pensionssystemet för framtiden. Men var finns den politiska handlingskraften när det gäller pensionsfrågan?

Dagens politiker verkar inte förstå det faktum att förtroendet för pensionssystemet sviktar.

Vad anser Du som representerar Västmanland i riksdagen?

Våra medlemmar vill veta hur de politiska partierna avser att agera i pensions- och skattefrågan.

Pensionärernas ekonomi kommer för oss att blir en av de viktigaste frågorna i valet. Vi kräver att Du ger oss din syn på denna fråga!

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons