Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

PRO: Regeringens skattepolitik är orättvis och djupt osolidarisk

När moderata samlingspartiet hade lämnat sin motion om skattepolitiken 2004 fick de kritik för att den enbart satsade på de högavlönade.

Annons

Då begärde de att riks-dagens utredningstjänst skulle analysera motionen vilket de gjorde och fann att omsorgen om de med högsta inkomsterna gynnade de välbeställda i samhället. 

Då meddelade Fredrik Reinfeldt och Anders Borg att nu lägger vi om skattepolitiken, nu får det vara slut med orättvisa skatter och fara för sunda statsfinanser. Trots detta har den högerledda regeringen fört en likadan skattepolitik som de gamla moderaterna pläderade för och hotet om osunda statsfinanser finns, vilket bland annat styrks av att man nu måste låna i utlandet för att klara skattesänkningen. 

Tio procent av skattebetalarna har nu under åren 2007–2009 fått 60 procent av 68 miljarder, det vill säga 41 miljarder kronor. 

Man har sålunda fortsatt med den politik som man skulle gå ifrån 2004, det vill säga de gamla moderaterna återkom med högerpolitiken. Men under en annan skepnad med stöd av de tre andra partierna i regeringen. 

När regeringen föreslog riksdagen denna skattesänkning blir konsekvensen att de 22 regeringsledamöterna får en skattesänkning på 1.2 miljoner kronor under mandatperioden. De borgerliga ledamöterna blev naturligtvis glada och beslöt enligt förslaget och de kan dela på tio miljoner kronor som de får i skattevinst under mandatperioden. 

Till detta kan vi tillägga de vinster som en del av dem och andra har gjort beroende på borttagandet av förmögenhetsskatten samt förändringen av fastighetsskatten. 

De fyra partiledarna brukar trivas tillsammans i allianstunnan och man kan fråga sig om de har drabbats av tunnelseende när de gör sin analys av skattepolitikens konsekvenser. 

De som inte har fått någon skattesänkning, de sjuka, arbetslösa och pensionärer, innebär att många har det jobbigt. Men detta diskuteras inte i tunnan. Det är tyst som vanligt, passiviteten visar sig. 

Att nämna att man skall bära varandras bördor är det säkert också tyst om i tunnan, men inte bland allmänheten.

Sven Larsson

PRO Västmanland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons