Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

PRO Västmanland: Pensionärer och löntagare ska beskattas på samma vis

Annons

Sänkningen av pensionerna berör oss alla hårt och får inte döljas av utspel om en orimligt hög pensionsålder.

Vi uppmanar regeringen att sänka den orättvisa skatten för oss pensionärer. Vi har avstått från lönen för pensionen. Därför ska pensionärer beskattas på samma vis som löntagare!

Nu har årets första vårtecken ramlat ned i brevlådan – det orange kuvertet. I och med det så kommer åter påminnelsen om att vårt pensionssystem inte är så hållbart och stabilt som beslutsfattarna velat påskina.

En pensionär som för tre år sedan hade en pension på 15 000 kronor i månaden får i år bara drygt 14 400 kronor. Med andra ord en minskning med nära 600 kronor i månaden.

Kommande år ser det inte så mycket bättre ut. Först 2015 kommer pensionen enligt Pensionsmyndighetens prognos att vara tillbaka på 2009 års nivå. Det är fem förlorade år för pensionärernas del, samtidigt som lönerna för de som arbetar har stigit.

Åren 2014, 2015 och 2016 räknar dessutom myndigheten med att pensionen ska minska realt, det vill säga prisökningarna äter upp mer än vad pensionerna ökar.

Sammantaget är det bara två år under perioden 2010–2016 som pensionen inte påverkas av den automatiska balanseringen, i dagligt tal kallad bromsen. Bromsen måste förändras.

När pensionssystemet infördes var inte tanken att bromsen skulle slå till år efter år. Detta visar ett systemfel som ger allvarliga konsekvenser för pensionärerna.

Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) har lyft fram möjligheten att jobba längre som en lösning för högre pensioner. Men det är i första hand en möjlighet för Reinfeldts egen generation.

För många av dagens 64–65-åringar som har arbetat länge i tunga jobb är det inte realistiskt. Den mest närliggande uppgiften för statsministern i detta sammanhang är att ge unga människor möjlighet att komma ut i arbetslivet.

Det faktum att pensionärer fortfarande betalar mer skatt än löntagare med samma inkomst måste åtgärdas snarast. Detta system är djupt orättvist. En pensionär med 15 000 kronor i månaden betalar 339 kronor mer i skatt än en löntagare, vid genom-snittlig kommunalskatt.

Inkomstklyftan mellan en pensionär och löntagare har drastiskt sänkts dels genom sänkningen av pensionerna, dels genom den orättvisa pensionärsskatten.

Vi uppmanar därför regeringen att snarast ta initiativ till att rätta till dessa djupa orättvisor! De är inte acceptabla.

Beskrivningen av pensionärerna som en gynnad grupp stämmer inte.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons