Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Proaros försvarar snusförbudet

Den 1 april införde Proaros Vård och omsorg "Tobaksfria arbetsplatser", vilket bland annat innebär ett förbud mot snus för de anställda. I en debattartikel försvarar Proaros här beslutet.

Annons

Proaros debattartikel:

Den 1 april införde Proaros Vård och omsorg "Tobaksfria arbetsplatser". Beslutet har följts av diskussioner i VLT och i andra medier.

Synpunkterna har varit många och en del missförstånd har också uppstått. Bland annat har det talats om att Proaros har tagit tillbaka beslutet. Så är inte fallet. Beslutet om tobaksfria arbetsplatser står fast, och det handlar om mer än att förbjuda snusning på arbetstid.

Proaros vision är "Alltid bästa möjliga möte". Vi arbetar enligt en stark tro på att det är i det personliga mötet mellan medarbetare och kund/brukare som kvalitet skapas. Tobaksfria arbetsplatser handlar om respekt för våra kunder och brukare. Att vi inte utsätter dem för dofter av rökning och snus, som av många uppfattas som ohygieniskt och obehagligt.

Det handlar också om våra medarbetares hälsa, såväl idag som

i framtiden. Proaros Vård och omsorg har infört tobaksfria arbetsplatser och vi vill på detta sätt förtydliga vad det innebär och förklara grunderna till beslutet.

Att rökning är farligt för hälsan behöver ingen övertygas om vid det här laget, vilket diskussionerna den senaste veckan också visat.

Angående snusningen har forskningen inte kommit lika långt, men det finns ändå mycket starka indikationer på att snuset medför förhöjda risker att drabbas av hjärt-kärlsjukdomar samt cancer och olika åkommor i munhålan. Vi välkomnar fortsatt forskning i ämnet, men det vi vet idag räcker för att vi ska kunna införa tobaksfria arbetsplatser.

En aspekt som kommit bort i debatten är att beslutet att införa tobaksfria arbetsplatser inte minst handlar om omtanke om dem vi är till för, det vill säga våra kunder/brukare. Ingen ska ofrivilligt utsättas för tobak vid kontakt med Proaros Vård och omsorg. Vi erbjuder äldreomsorg bland annat på äldreboenden, i servicehus och via hemtjänst.

Verksamheten innefattar också olika verksamheter för funktionshindrade. De flesta av våra möten med kunder/brukare sker i deras egna hem eller i hemliknande miljöer och ofta handlar det om intima situationer som exempelvis hjälp med personlig hygien, matning, medicinering och liknande. Då är det självklart att våra medarbetare inte ska lukta rök eller snus. Det är inte "bästa möjliga möte".

Vi vill också att våra medarbetare ska vara ambassadörer för en hälsosam livsstil. Som anställd inom vård och omsorg är man en

förebild genom sin kunskap inom hälsoområdet. Att då själv använda hälsofarliga tobaksprodukter under arbetstid minskar trovärdigheten. "Tobaksfria arbetsplatser" har utarbetats

i samråd med fackliga organisationer. Beslutet innebär att ingen rökning eller snusning ska äga rum under schemalagd arbetstid. Det medför dock inget straff eller sanktion att göra det, men att bryta mot detta är emot vad arbetsgivaren och facket beslutat.

Det är inte solidariskt med vad som är bra för kunden/brukaren och deras närstående eller med arbetskamrater och arbetsgivare. Det är heller inte bra för den egna hälsan. Att helt sluta använda tobak är ett personligt beslut, men Proaros Vård och omsorg erbjuder konkret stöd till alla medarbetare som vill sluta använda tobak. Det finns redan idag många goda exempel på detta ute i våra verksamheter.

Det finns flera exempel på kommuner och landsting som redan fattat beslut om liknande tobakspolicyer, och på många andra håll pågår diskussionerna. Proaros Vård och omsorgs hälsostrategiska arbete ligger i framkant och belönades nyligen med utmärkelsen Årets friskaste företag. Att införa tobaksfria arbetsplatser är ett led i verksamhetsutvecklingen där friska medarbetare, en god arbetsmiljö och bra möten med kunder/brukare är viktiga beståndsdelar.

Staffan Fogelberg

verksamhetschef Proaros Vård och omsorg

äldreomsorg väster

Barbro Johansson

verksamhetschef Proaros Vård och omsorg

äldreomsorg öster

Helene Öhrling

verksamhetschef Proaros Vård och omsorg

verksamheter för funktionshindrade

Birgitta Jonsson

ordförande

fackförbundet Kommunal, sektion 11

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons