Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Professor: Juridiskt nödvändigt att ta om rättegången

Molekylärbiologiprofessor Jan Böhme har ifråga­satt min rättsliga bedömning att Arbogarättegången måste tas om. Inledningsvis skriver han att det vore honom "främmande att kritisera juridiken" i mitt resonemang.

Annons

Sedan gör han inte mycket annat, sannolikt omedveten om hur mycket juridik som genomsyrar det han uppfattar som sakförhållanden.

Böhme försöker beslå mig med en glidning i argumentationen. Det är emellertid han som förväxlar partiskhet med jävighet, när han spekulerar kring det han kallar "ett underliggande antagande om sakfrågan". Jäv kräver inte att man faktiskt har varit partisk. För att vara jävig i rättslig mening räcker det med att en domare på goda grunder ger intryck av bristande opartiskhet. I sammanhanget har Europadomstolen för mänskliga rättigheter upprepade gånger inskärpt att "justice must not only be done, it must also be seen to be done".

Vidare tar Böhme miste när han gör gällande att frågan om den avhoppade nämndemannen varit jävig från början "rimligen" har beaktats av Svea hovrätt och att hovrätten inte alls har berört frågan om så kallad "jävssmitta". Hovrätten uttalade mycket tydligt dels att man endast prövade om de kvarvarande nämndemännen var jäviga, dels att inget tyder på att avhopparen gjort dem jäviga. I alla händelser har hovrätten (ännu) inte prövat om avhopparen verkligen var jävig. Än mindre har hovrätten prövat vilken verkan detta kunnat få på tingsrättens lagliga möjlighet att hantera rättegången med endast en lagfaren domare och två nämndemän.

När Arbogarättegången fortsätter idag sker det med en tingsrättssammansättning som varken är lämplig eller laglig. Att ta om rättegången ser jag därför, hur beklagligt det än är, som juridiskt nödvändigt.

Eric Bylander

juris doktor

universitetslektor i processrätt vid Göteborgs universitet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons