Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Protestera mot flyttskatterna!

Annons

Bostadsbristen ser ut att bli en valfråga. Det är bra, eftersom låg nyproduktion och en stillastående bostadsmarknad i dag gör det svårt för många att hitta ett passande boende. Det slår både mot människor livskvalitet och mot jobb och tillväxt.

Effekterna av bostadsbristen syns inte minst i Västerås, där priserna stigit kraftigt under ett antal år. Den som vill köpa ett medelstort småhus bör räkna med att få betala 2,2 -3,1 miljoner kronor.

Eftersom priserna de senaste decennierna stigit kraftigt till följd av inflyttning till tätorter och relativt lågt byggande på flera håll i landet, så stiger även de skatter som ska betalas vid försäljning av huset.

Dessa flyttskatter är ett verkligt problem, eftersom de försämrar rörligheten på bostadsmarknaden.

Den som köper ett småhus måste betala stämpelskatter. Den som säljer ett hus betalar kapitalvinstskatt (ofta kallad reavinstskatt). Ett renodlat exempel kan illustrera vilka summor det handlar om.

En barnfamilj säljer ett radhus de köpte för fem år sedan och flyttar till en villa, som säljs av ett äldre par som flyttade in på 70-talet.

För att göra exemplet enklare så kortsluter vi flyttkedjan, och låter det äldre paret flytta in i barnfamiljens radhus. Med försiktiga antaganden om försäljningspriser så blir de sammanlagda flyttskatterna i Västeråsområdet omkring 412 000 kronor.

När så mycket försvinner i skatt vid en flytt, och hushållsbudgeten efter flytten är sämre än före, så är det kanske inte så konstigt att det flyttas mindre i dag än på den tiden flyttskatterna var lägre.

Effekterna syns när man jämför Sverige med andra länder. Ingenstans är flyttskatterna lika höga, och ingenstans flyttas det så lite som i Sverige.

Flyttskatterna djupfryser bostadsmarknaden och alla påverkas negativt; äldre som vill flytta till mindre, barnfamiljer som vill flytta till större, till och med studenter som söker sitt första boende.

Eftersom flyttkedjorna sträcker sig härs och tvärs genom landet, så påverkas huspriserna i Västerås, Örebro och Karlstad av vad som händer i Göteborg, Malmö och Stockholm.

Flyttskatterna slår även mot nyproduktionen. Kapital som skulle frigöras vid försäljning och kunna användas till nyproduktion ligger i dag fastfruset i huset.

I stället blomstrar marknaden för ”seniorlån”, som låter äldre ta ut sitt låneutrymme på huset i form av en löpande utbetalning. I stället för att gå till investeringar i nya bostäder, så går pengarna till konsumtion.

En sänkning av flyttskatterna skulle därför kunna tina upp den djupfrysta bostadsmarknaden och vara en del av lösningen på bostadsbristen.

I och med att fler bostäder skulle köpas och säljas, så skulle statens faktiska intäkter från flyttskatterna stiga, även om procentsatserna i skatterna blir lägre.

Huruvida det blir plus, minus eller ingen skillnad alls i statens kassakista är svårt att veta på förhand, men nyttan av en fungerande bostadsmarknad är svår att överskatta.

För att lyfta frågan i valrörelsen har Villaägarna byggt sajten www.flyttskatter.se där man kan räkna ut sin egen exakta flyttskatt, läsa om hur flyttskatterna påverkar både enskilda och landet och även skriva på ett upprop.

Ju fler som uppmärksammar frågan, desto svårare blir det för Anders Borg och Magdalena Andersson att ignorera den i valrörelsen.

Så tillsammans kan vi göra skillnad!

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons