Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Psykoterapeut: Olika terapimodeller behövs

Annons

En grupp behandlare inom S:t Lukas bemöter ett inlägg där jag menar att psykodynamiska terapeuter inte kan ”jobba med KBT”. De bortser dock från budskapets kärna och försvarar i stället den palett av metoder som de använder sig av, bland annat just KBT, kognitiv beteendeterapi. Deras replik kan tolkas som att landstinget går över ån efter vatten i sitt sökande efter prioriterade terapeuter. Alla är vi, vid behov, goda KBT-behandlare.

Jag menar att så är det inte. Psyko-dynamiska terapeuter kan vara goda psykodynamiska terapeuter och inget annat. De gör sina bedömningar och bedriver sin behandling enligt införlivade kunskaper om människans psykologi, och de använder sig själva som instrument i den processen. Korttidskontakter kan mycket väl förekomma, men inte som ”KBT”. Detta behöver man stå upp för.

Visst har den psykodynamiska terapin utvecklats under de senaste 100 åren, som S:t Lukas-medarbetarna så riktigt skriver, men vi människor är oss ganska lika. Vi gör vår resa genom livet och måste ta oss igenom bestämda prövningar för att utvecklas och mogna. Har vi tur med arv, miljö och tillfälligheter kan vi klara oss ganska helskinnade, även om ingen undgår ett och annat ärr. Får vi problem som akut eller långvarigt rubbar vår psykiska balans, kan vi behöva terapeutisk hjälp för att komma vidare.

En sådan hjälp kan vara psykodynamisk terapi, en annan kan vara KBT. För att få en trygg behandling behöver vi då träffa en terapeut som arbetar på sitt ”modersmål”, inte en som växlar mellan olika terapeutiska språk.

Låt mig till sist återvända till debattens utgångspunkt – att landstinget plötsligt vägrade att teckna avtal med psykodynamiker, av föregivna effektivitetsskäl. Var finns de långsiktigt giltiga beläggen för beslutet? Vilka utvärderingar har gjorts i Landstinget Västmanland, som försvarar att man agerar annorlunda än i till exempel Södermanland?

Om inte landstinget kan eller vill, så borde de dynamiska terapeuterna själva presentera sina resultat. I den meningen kan man lära av KBT-terapeuterna, vilka som grupp aldrig varit blygsamma i sin strävan att lyfta fram de egna metodernas förtjänster.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons