Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rädda Barnen: Brott mot barn ska utredas skyndsamt

För knappt ett år sedan släppte Rädda Barnen en uppmärksammad och omdebatterad sammanställning av polis- och åklagares handläggningstider vid misstänkt barnmisshandel. Den visade att polis och åklagare inte utreder misstänkt barnmisshandel inom den tidsram som fastställts genom lagstiftning.

Annons

Långa handläggningstider kan medföra katastrofala konsekvenser för de utsatta barnen. Barn vittnar om att de känner sig besvikna och att de känner att det inte blir tagna på allvar. Barn riskerar också att bli pressade eller mutas att ta tillbaka sin historia under en lång väntetid. I värsta fall bidrar även den långa utredningstiden till att barn fortsätter att utsättas för våld.

Rädda Barnens Centrum för barn i kris möter barn som blivit utsatta för våldsbrott. En flicka på mellanstadiet har väntat i över ett år på att beslut ska fattas i åtalsfrågan. Hon får frågan om vad hon vill säga till dem som ansvarar för den långa väntetiden:

”Barn har det i huvudet hela tiden och kommer aldrig ifrån det”.

Statistik från 2010 visar att medelvärdet för handläggningstiden vid misstänkt barnmisshandel har minskat i landet. Men trots framsteg är den fortfarande oacceptabelt lång. I tolv åklagarkammare hinner man inte ens utreda hälften av ärendena inom den lagstadgade tidsfristen, som är 90 dagar. Västerås har bland de längsta handläggningstiderna i landet – medelvärdet är 144 dagar. Det vill vi ändra på! Svensk lagstiftning och Barnkonventionen ger barn i Västerås och Västmanland samma rätt att skyddas mot våld och övergrepp som alla andra barn i landet!

Rädda Barnen kräver att:

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons