Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Räddningstjänsten: Se till att ha en fungerande brandvarnare

Varje tisdagskväll under januari och februari har SVT visat en tv-serie: Livräddarna. Det har varit en bra serie, då den visar verkliga förhållanden och att det är små detaljer som brandvarnare, stängda dörrar och privat­personers kunskaper som räddar liv.

Annons

Livräddarna fick snabbt ett stort tittarantal. En miljon människor per avsnitt såg Zingo, Mora och de andra brandmännen i Solna-Sundbyberg. Det är bra, tycker jag. Sveriges räddningstjänst och Sveriges brandmän är

i världsklass och självklart är det positivt att människor får veta mer om vår verklighet.

Man får dock inte förledas att tro att det är räddningstjänstens ansvar att du överlever en brand i ditt hem. Ansvaret vilar på dig och den som äger fastigheten du bor i.

Från brandstart tar det bara 2-3 minuter innan det är livsfarligt att vara i ett rum där det brinner. Det är brandröken som dödar och 85 procent av dödsbränderna förra året inträffade i bostäder.

I tätorterna är räddningstjänsten framme inom tio minuter från att vi fått larm. På landsbygden tar det ännu längre tid. Under tiden handlar det om vad du själv gör och då måste du till att börja med upptäcka att det faktiskt brinner. Det enda säkra sättet att upptäcka en brand oavsett när på dygnet den startar är att ha fungerande brandvarnare installerade. Det är bara i små lägenheter som en enda brandvarnare ger ett fullgott skydd.

2004 kom Lagen om skydd mot olyckor. Den skärpta lagen i kombination med räddningstjänstens informationsarbete har lett till att ett växande antal fastighetsägare, bostadsrättsföreningar och villaägare tagit sitt ansvar och installerat brandvarnare, men det är fortfarande alltför många bostäder som inte har några.

Om skyddsnivån även fortsättningsvis ska vara hög i de bostäder där brandvarnare installerats måste även de boende ta sitt ansvar och göra funktionsprov och byta batteri med jämna mellanrum.

Men här finns ett stort problem.

Många hushåll kontrollerar aldrig om brandvarnaren fungerar och en brandvarnare som inte fungerar, för att batteriet är slut eller av någon annan anledning, gör hemmet till en dödsfälla. En dödsfälla där man sover gott om natten i tron att man är säker. Brandvarnaren måste testas, varje år, helst oftare!

Statistik visar att brandvarnare saknas i än större utsträckning i de bostäder som räddningstjänsten larmas till. De boende i brandvarnarförsedda bostäder kan alltså oftare släcka branden själva, utan att kalla på räddningstjänsten, vilket visar att brandvarnaren också är ett viktigt skydd för ditt hem och dina ägodelar. En tidig insats av den boende underlättas förstås om brandvarnarna kombineras med en ordentlig brandsläckare men det är idag mindre än en tredjedel av hushållen som har tillgång till släckutrustning.

En knapp miljon svenska hem kan, om det värsta händer, bli en dödsfälla, för att brandvarnarna saknas eller inte fungerar. Här finns ingen att skylla på. Det är vi själva som ska se till att våra brandvarnare fungerar, det är vi själva som måste se till att vi har en brandsläckare hemma. På tre minuter, 180 sekunder, kan ditt hem vara övertänt och därmed totalförstört. Inte ens den snabbaste brandbilen, med de skickligaste brandmännen hinner hem till dig på den korta tiden.

Den här veckan, den 19-25 mars, genomför vi Brandskyddsveckan tillsammans med Brandskyddsföreningen i Västerås, Hallstahammar och Surahammar. Inte för att visa upp brandbilar och avancerad utrustning, utan för att vanliga människor ska få upp ögonen för att det är de själva som måste se till att de har brandsäkra hem. Våra kolleger gör samma sak på mer än 150 orter i hela Sverige.

Vi har en mycket effektiv räddningstjänst, i form av Mälardalens Brand- och Räddningsförbund och andra räddningstjänster i Sverige. Vi har mycket skickliga brandmän.

Men det är bara du och jag som kan se till att brandvarnaren där hemma fungerar. Kom ihåg det.

Fredrik Eriksson

Chef för Förebyggandeavdelningen

Mälardalens Brand- och Räddningsförbund

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons