Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ragnhild Källberg (FP): Vi vill inte dölja något

Annons

Folkpartiet vill inte dölja något utan visa på ett stort samhällsproblem. Vi vil också föreslå en dellösning på det. Problemet med ungdomsarbetslösheten är så stort så man löser det inte med en enda åtgärd.

Sanningen än den att 135 000 unga går utan arbete i vårt land. Det är nästan lika många människor som är bosatta i Västerås. Vi har i Sverige ett allvarligt problem med att unga har svårt att finna inträde på arbetsmarknaden. Problemet är långt ifrån nytt – man har brottats med det över decennier men inte funnit någon bra lösning.

I Västerås har över åren tillkommit ett helt batteri med stödåtgärder för unga som går utan jobb – Nuevo, Arenan, sommarlovs-praktikanter, YOU – för att nämna några.

Folkpartiet har hämtat inspiration från IF Metalls avtal, det har jag förklarat i tidigare inlägg. För Staffan Janssons kännedom: inspiration är inte lika med kopia. Men likheterna finns där: avtal på ett år, utbildning och handledning under detta år, för den som är aktuell att fortsätta på arbetsplatsen ska ett nytt avtal (alltså inte ett ungdomsavtal) skrivas när året är till ända. En eventuell förlängning av ungdomsavtalet ska kräva fackets medgivande.

Det är viktigt att notera att i Folkpartiets förslag till kommunstyrelsen skriver vi att det måste finnas en lokal uppgörelse mellan fack och arbetsgivare.

Ungdomsavtalet kommer att kunna ge ungdomar med endast gymnasieexamen eller oavslutade gymnasiestudier en chans att få en fot in på den arbetsmarknad som ställer allt högre krav på kompetens och erfarenhet.

Ett direkt svar på Janssons fråga: Det kommer inte att vara aktuellt för nyexaminerade lärare att behöva teckna ett ungdomsavtal. Arbetsmarknaden för behöriga lärare är så god att ingen behöver gå utan anställning mot sin vilja.

Det är trevligt att läsa om Janssons ambitioner för kommunen som arbetsgivare. Särskilt gillar jag passusen om lönespridning. ( Jag hoppas det gäller även lärare!)

Vi måste visa på att den kommunala sektorn finns tillgänglig för ungdomarna, att staden är en attraktiv arbetsgivare. Ungdomsavtal kan ge unga en fot in i arbetslivet samtidigt som det är en marknads-föring av kommunen som arbetsgivare.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons