Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rättning höger för miljöpartiet

Annons

Miljöpartiets språkrör i landstinget, Thomas Wihman, reagerar häftigt på mitt påstående att partiet är på väg in i högerburen. En kurs som nu partiet stakar ut på tvärs mot deras egna väljare. Miljöpartiets ledning i riksdagen med Maria Wetterstrand och Peter Eriksson ser ju helst att moderaterna hålls på armlängds avstånd.

Det är ju mot bakgrund av detta som en del frågor reser sig. Thomas Wihman skriver att partiet vill ha ett maktskifte i Västerås och i landstinget och menar att det krävs "nya lösningar" och att "välfärden behöver mångfald och inte enfald".

Min fråga är då, vad är det för nya lösningar och mångfald som Thomas Wihman vill se i landstinget men som får Maria Wetterstrand och Peter Eriksson att i riksdagen aldrig sätta sig i en moderatledd regering? Det var ju ändå miljöpartiets krav, när de förhandlade om en regeringsbildning med (fp), (kd) och (c) efter valet 2002, att aldrig bilda regering ihop med moderaterna. Ni räddades ju i praktiken kvar i riksdagen genom att bedyra väljarna att ni aldrig skulle sätta er tillsammans med moderaterna.

Thomas Wihman menar att blockpolitiken är förlegad. Jag önskar att den vore det men var och en som tagit del av nyhetsrapporteringen kring den borgerliga alliansens eftergifter till varandra i inte minst försvarsfrågan, kommer nog snabbt till en annan slutsats. Snarare tycks blockpolitiken starkare än på länge.

I riksdagen har miljöpartiet valt att samarbeta med socialdemokraterna och vänsterpartiet. Ett samarbete som miljöpartiets väljare tycker bra om. Vad miljöpartiets väljare tycker om att samarbeta med moderaterna i landstinget och i Västerås, återstår att se.

Socialdemokraterna har alltid varit för breda allianser. På den punkten är vi konsekventa både i riksdagen och i kommuner och landsting. Miljöpartiet däremot säger en sak i riksdagen och en annan i Västerås och i Västmanlands landsting. Där har du skillnaden, Wihman.

Du håller på att måla in dig och ditt parti i ett hörn som kan bli svårt att komma ur. Miljöpartiets väljare står till vänster men du går åt höger. Du har inte dina väljare med dig men det väljer du att inte se. Finns det någon som tror att miljöpartiet ihop med fyra borgerliga partier skulle driva något annat än en borgerlig politik? Dessutom en koalition där moderaterna är ensamt större än övriga borgerliga.

Jag förstår att du reagerar häftigt på min artikel. Jag förstår också att du har svårt att backa från din nuvarande rättning-åt-höger strategi, även om dina väljare skulle uppskatta det.

LARS ERIKSSON

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons