Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rättssamhället vittrar sönder

Annons

Under den gångna sommaren har det blivit allt tydligare hur tryggheten hotas när rättssamhället rustas ner. Västmanlands län har under senare år utsatts för en rad nedskärningar. Fler poliser behöver rekryteras på grund av pensionsavgångar, sjukskrivningar och för att besätta lediga jobb.

Socialdemokratiska politiker slår sig gärna för bröstet och skryter med att antalet poliser ökar i länet. Då glömmer de att antalet i dag är lika högt som under den borgliga regeringen för tio år sedan. Det har tagit socialdemokraterna elva år att komma ifatt den borgerliga regeringen. Det var på tiden.

Men vi kristdemokrater är inte nöjda med det. Vi har under många år i våra budgetförslag avsatt mer resurser för att utbilda och anställa poliser. Senast föreslog vi 78 nya polistjänster i Västmanland de kommande fyra åren. Nyligen lades istället två passexpeditioner ned. Det leder till färre arbetsuppgifter för de civilanställda på polisstationerna och kan på sikt äventyra öppethållandet.

Rättssamhället vittrar sönder. Att det sedan vid upprepade tillfällen är möjligt för våldsbrottslingar att rymma från ett statligt ungdomshem i länet kostar polisen resurser när de tvingas jaga rätt på bovar de redan fångat förut. Det hjälper inte att personalen på hemmet gör sitt bästa när reglerna och domstolarnas tillämpning av dessa hindrar de insatser som behövs för att hålla brottslingar bakom lås och bom till dess de inte längre är farliga för sig själva och omgivningen.

Fler delar av rättssamhället hotas. Förra året lades tullen ner. Två av Sveriges största insjöhamnar ställdes liksom en flygplats, i princip utan bevakning. Det är fritt fram för knark och annan brottslighet. Västerås har blivit en puderstad. Det borde leda till att tullen öppnas permanent igen. Tidigare har det föreslagits att häktet, det enda i Västmanlands län, skulle flyttas till annat län. Det förslaget verkar tack och lov efter många påtryckningar ha fallit.

Nu byggs ett fängelse i Sala. Det är bra. Tyvärr har tanken på att minska och i förlängningen slopa häktesplatser i Västerås åter väckts. Skulle häktet flyttas betyder det att arbetstid för poliser, åklagare och advokater kommer att läggas på transporter. Längre utredningstider urholkar rättssäkerheten. Förslaget är knappast heller effektivt vare sig samhällsekonomiskt eller miljömässigt. Häktet i Västerås bör vara kvar i oförändrat, helst utbyggt skick.

Det utrymme som frigörs på fängelset i Sala kan användas till ytterligare slutna platser för att avlasta andra anstalter. I ett samhälle byggt på goda normer och värderingar så att familjen får stöd och barnen växer upp i trygghet krävs färre polisiära ingripanden. Men samhället är inte tryggt idag.

Därför behövs flera insatser så att människor kan lita på rättssamhället, att polisen kommer när den behövs och att den är lätt att nå och nära. Lika naturligt borde det vara att rättssamhället fungerar optimalt, smidigt och effektivt och att allt görs för att skydda vårt samhälle från gränsöverskridande brottslighet.

Människor ska kunna lita på att staten gör sitt yttersta för att skydda dem. När motsatsen är fallet är det inte konstigt att tilltron till samhället minskar. Det politiska ansvaret faller då obönhörligen på socialdemokraterna och stödpartierna. Så länge de styr lär västmanlänningarna få vänta på tryggheten.

Torsten Lindström

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons