Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rättvisa mellan kroppens alla delar!

Annons

Det är dags för en tandvård som alla har råd med! Tänderna är en del av kroppen och ska ingå i samma högkostnadsskydd som resten av sjukvården.

Det är en av de mest angelägna reformerna vi har framför oss och har vi överskott i statens kassa, ska det gå till en radikal reform inom tandvården hellre än att ta bort fastighetsskatten eller liknande reformer som bara de som har pengar tjänar på.

Som det är i dag får alla betala mycket höga priser när man går till tandläkaren. Det är förklaringen till att många inte längre anser sig ha råd att gå till tandläkaren. Tandhälsan håller på att bli en klassfråga.

LO-medlemmar med låga inkomster, arbetslösa och unga som studerar eller har små inkomster avstår från att gå till tandläkaren för att det är för dyrt. I slutändan hamnar man i en akut situation där tänderna inte går att laga och att ersätta förlorade tänder kostar 20000-30000 kronor.

Socialstyrelsen har visat att 15 procent av befolkningen (en miljon människor) avstår helt eller delvis från tandvård av ekonomiska skäl.

Kostnaderna har också rusat iväg. Sedan prisregleringen 1999 avskaffades på tandvård har priserna ökat med 80 procent! Priserna varierar också mellan olika tandläkare och om nu någon borgare inbillar sig att vi ska göra en marknadsundersökning för att få fram bästa pris innan vi beställer tid hos tandläkaren, är de som vanligt ute och gycklar!

Den svenska välfärdsstaten är tillbaka på femtiotalsnivå då unga arbetare tvingades dra ur alla sina tänder för att i stället sätta in lösgom. Vi som nu är 50+ får betala höga tandläkarräkningar när gamla lagningar rasar och alternativet till att laga (om det går) är att dra ur eller sätta in stifttänder till höga kostnader.

Det här kan vi inte längre acceptera! Vänsterpartiet och socialdemokraterna är överens om att det måste till förändringar, Ett första steg är att den första undersökningen inklusive röntgen inte ska kosta mer än 200 kronor. En utredning om tandvårdsystemet pågår men av de signaler vi fått från socialdemokraterna är det helt klart att vi inom vänstern vill gå längre.

Vi vill att tandvården ska in i högkostnadsskyddet för vården. Vi vill ha ett system som utgår från behoven och inte från den kommersiella marknadens principer.

Vi kan inte se någon annan lösning. Att någon av ekonomiska skäl skulle avstå från att gipsa ett brutet ben eller att få medicin mot magsår, är otänkbart. Tänderna är och förblir en del av kroppen.

Alla ska ha råd med tandvård, Det är den rättvisan vi kämpar för inom vänstern!

Mats Ericson

Vi vill att tandvården ska in i högkostnadsskyddet för vården, skriver Mats Ericson, riksdagskandidat (v).

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons