Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Redovisa en trovärdig skolpolitik

Annons

Det är bra att folkpartiet liberalerna och vår skolpolitik utgör huvudalternativet inför kommande riksdagsval mot den sittande socialdemokratiska regeringens misslyckade skolpolitik. Den borgerliga alliansen har nyligen presenterat en gemensam gymnasiepolitik vars syfte är att individualisera utbudet på utbildningarna, minska avhoppen från gymnasiet och på det sättet tillmötesgå elever som vill studera vidare på högskolan samtidigt som man säkerställer kompetensbehovet till branscher som vill ha yrkesinriktade elever.

Folkpartiet har inte övergett sitt förslag om tvååriga yrkesutbildningar, det kommer även fortsättningsvis att ingå i vårt politiska program. Inte heller har alliansen i sitt förslag slopat förslaget till yrkesutbildningar. Tvärtom så föreslår alliansen tre studie-vägar: studieförberedande program som leder till en högskoleförberedande gymnasieexamen, yrkesförberedande program som leder till yrkesexamen samt lärlingsprogram som leder till lärlingsexamen eller gesällbrev.

Det är mer intressant i sammanhanget att påpeka att de borger-liga partierna tidigare suttit i samma regering, att de vill och har förmågan till det igen om väljarna önskar det. Dessutom presenterar vi förslag efter förslag som alliansen är överens om och som ska utgöra basen för en regeringsförklaring.

Väljarna borde i stället fråga sig varför det socialistiska alternativet aldrig förmår regera med de andra stödpartierna och varför vi aldrig får se ett gemensamt alternativ på exempelvis gymnasie-området. I Västerås vet vi i alla fall från både debatter i utbildningsnämnden, barn- och ungdomsnämnden samt kommunfullmäktige att vänsterpartiet och socialdemokraterna har olika syn på friskolornas vara eller icke vara. Vi i alliansen stöttar alternativa friskolor.

Hur kommer det sig att social-demokraterna och stödpartierna ännu inte förhandlat fram en ny skollag? Nyligen meddelade skolminister Ibrahim Baylan (s) att det inte blir någon ny skollag då det bräckliga regeringsunderlaget inte förmår att ena sig. Nej, Annelie Lahti och Lars-Evert Larsson (s), ni är inte trovärdiga. Och det hjälper inte att åberopa Svenskt Näringsliv, nu när till och med den fackliga organisation LO, kritiserat regeringens gymnasiepolitik och att yrkes-utbildningarna inte håller måttet.

Kanske kan folkpartiets förslag lösa branschens problem. Vi är öppna för att de tvååriga yrkesutbildningarna ska vara ett komplement till treåriga och att de inte ska leda till högskolebehörighet - vi anser att det ska vara elevens egna val som styr, inte politikernas. Det är bättre att gå ut med examen efter en kortare gymnasieutbildning än att hoppa av utan fullständiga betyg som en stor del av gymnasieeleverna på de yrkesinriktade programmen gör i dag.

Inför kommande riksdagsval ställer vi båda upp och ber om västeråsarnas mandat att verka för att folkpartiets skolpolitik ska få genomslag.

Roger Haddad

Agneta Berliner

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons