Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Regeringen försvårar kvinnligt företagande

Annons

Kvinnor som driver eget företag är betydligt mera kritiska mot regeringens företagarpolitik än manliga företagare. Det visar nya siffror från SIFO/Företagarna. Trots samma partisympatier som männen, anser klart fler kvinnor än män att regeringens politik varit ett hinder för deras företagande.

Medan de styrande tävlar om att låta mest jämställda och feministiska och talar vitt och brett om kvinnor som en tillväxtresurs, är verkligheten precis tvärt-om. Undersökningen visar att endast tre procent av kvinnliga företagare, mot 13 procent av deras manliga kollegor, har förtroende för regeringens företagarpolitik. Hela 64 procent av kvinnorna anser att politiken hindrar deras företag från att växa (männen 33 procent). Och nästan hälf-ten tror att det kommer att bli ännu värre. De är således långt ifrån den framtidstro som behövs för att småföretagen skall våga växa och nyanställa.

I Sverige drivs bara vart fjärde företag av en kvinna. Det är, vid en internationell jämförelse, en liten andel. Främsta skälet är att de sektorer där kvinnligt företagande skulle kunna vara starkt, är strukturellt missgynnade genom straffbeskattning eller offentliga monopol.

Den personliga tjänstemarknaden för hemarbete, till exempel tvätt, trädgårdsarbete, städning, målning, bromsas i dag effektivt av de orimliga "skattekilarna", som gör att du och jag måste jobba ihop 5 000 kronor för att den som avlastar oss skall få 1 000 kronor i handen.

Företagarna visar i rapporten "Professionalisera hushållsarbetet" att lindrad beskattning här skulle ge kanske 150 000 nya jobb i Sverige. En högst realistisk bedömning, eftersom vi nu arbetar i hemmet motsvarande 3 miljoner heltidsjobb. Att släppa tjänsterna fria skulle leda till många nya företag, varav kvinnor skulle starta den dominerande delen.

Det skulle väl kännas bättre med 150 000 riktiga jobb i riktiga företag än statsminister Perssons 10 000 kommunala gardinupphängare. Att många hårt pressade barnfamiljer lättare skulle få ihop sitt livspussel skulle sannolikt ge minskad sjukfrånvaro som en bonus-effekt.

Kvinnor driver gärna företag inom vård-skola-omsorg. Här har de att slåss emot hårda monopoltendenser från stat och de flesta landsting och kommuner. Ofta åberopar motståndarna ideologiska skäl och missar nästan alltid poängen, nämligen att skilja på finansiering och utförande. Att dessa tjänster solidariskt finansieras av skattemedel hindrar väl inte att de utförs av konkurrensdrivna och effektiva privata företag?

De som lagt ut en del av vård-skola-omsorg på privata utförare når oftast goda resultat. Men, här finns en ofantlig offentlig marknad kvar att öppna upp för kvinnliga företagare! Vårt hopp står just nu till kloka landstings- och kommunpolitiker, eftersom regeringen har slagit till full broms, med en desperat stopplag mot privat utförd sjukhusvård som föga smickrande bottennapp.

Att öppna upp monopolen i vård-skola-omsorg skulle ge en enorm skjuts åt de många yrkeskunniga kvinnliga lärare, sjuk- sköterskor, med flera, som brinner för att förverkliga nya idéer och nya arbetssätt men som nu hindras av de stora och tröga offent-liga strukturerna.

Dessa kvinnor - och de är 1 000-tals - väntar otåligt på att de styrande skall ta bort de strukturella hindren för kvinnors företagande och föra sitt stolta tal om jämställdhet från talarstolarna ut i verkligheten. Det är bara där den räknas!

Anita Wahlberg

Ove Jansson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons