Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Regeringen offrar rovdjur för att locka några få väljare

Alliansregeringen har med stöd av Sverigedemokraterna i riksdagen beslutat att genomföra kraftiga minskningar av inte bara varg utan också kungsörn, björn, lo, och järv, vilket de tre M-riksdagsledamöterna valde att inte nämna i sin artikel den 12 december.

Annons
Jakt väntar. Ska två tredjedelar av björnarna skjutas.?Foto: Scanpix/TT Sverige

Vargstammen skall i stort halveras och björnstammen minskas med två tredjedelar genom avskjutning. Beslut och genomförande av minskningen läggs sedan fegt på de länsvisa Viltförvaltningsdelegationerna, vilkas sammansättning är dominerade av jägarintresset.

I beslutet påstår man att 170–270 vargar innebär gynnsam bevarandestatus för vargen och att det ”bygger på noggranna utredningar och ett gediget forskningsmaterial”. Dock har man inte angett några som helst referenser till vilken forskning man syftar på.

Uppgifterna om 170–270 vargar är helt och hållet en politisk bedömning levererad av miljö- ministern Lena Ek. Vidare hänvisar man till ”socioekonomiska konsekvenser”, ett gammalt jägarargument, som aldrig på allvar verifierats. Enligt en nyligen utkommen forskningsrapport från SLU kunde några sådana konsekvenser av rovdjuren inte konstateras.

Den intresserade läsaren hänvisas till en nyligen utkommen forskningsrapport från SLU, ”Vargen påverkar jakten – men inte markpriset”. Där kunde några sådana konsekvenser av rovdjuren inte konstateras.

Tvärtom påverkade varg-förekomsten vare sig antalet fårbesättningar eller prisutvecklingen på skogsmarksfastigheter. Kommuner med varg var heller inte mer socioekonomiskt utsatta än kommuner utan varg. Däremot minskade antalet sålda jaktkort när antalet vargar i landet ökade, men det gällde både kommuner med och utan varg.

Varför har då regeringen valt att helt ignorera naturvårdsorganisationernas intressen, liksom breda internationella avtal. I grund och botten handlar det politiska beslutet om en förhoppning i att avskjutning av varg och andra stora rovdjur skall betala sig i valet i form av några vunna marginalväljare på landsbygden.

Vi kan bara hoppas att denna cyniska spekulation inte lönar sig.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons