Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Regeringen satsar på högskolan

Alliansen har genomfört stora satsningar på det svenska utbildningssystemet.

Annons

Inom högskolan har antalet platser ökat och samtidigt har det tillförts resurser för att höja utbildningarnas kvalitet.

För Mälardalens Högskola har anslagen sammanlagt ökat med 90 miljoner kronor sedan 2006. Tillsammans föreslår vi nu fortsatta satsningar på mer kunskap för att ytterligare stärka arbetskraften.

För att fortsätta förbättra hela utbildningssystemet och vår konkurrenskraft investerar Nya Moderaterna och Alliansen i skolan för att alla elever ska ha en bra grund för eftergymnasiala studier. Totalt vill vi utöka resurserna till utbildning med nästan sju miljarder kronor under nästa mandatperiod.

För att vi ska få mindre klasser och fler lärare föreslår vi bland annat en utökning av antalet lärarutbildningsplatser på Sveriges högskolor med 9000. För Mälardalens Högskola innebär satsningarna totalt 423 nya platser.

Nya Moderaterna och Alliansen har sedan år 2006 genomfört historiska satsningar på eftergymnasiala studier. Hög kvalitet och efterfrågade utbildningar står i centrum för våra satsningar.

2009 inrättade regeringen Yrkeshögskolan. Yrkeshögskolan ansvarar för att bevilja statsbidrag till eftergymnasiala utbildningar som möter ett specifikt behov på arbetsmarknaden och för att granska kvaliteten i dessa utbildningar.

Totalt sett har anslagen till komvux, yrkeshögskolan och folkbildning ökat med drygt två miljarder kronor sedan 2006. Det innebär 10 000 fler platser på yrkeshögskolan.

Inom högskolan har regeringen gjort särskilda satsningar på kvalitet, bland annat genom högre ersättning per student inom humaniora och samhällsvetenskap.

Anslagen till landets universitet och högskolor har ökat med drygt en miljard kronor och det finns i dag cirka 20 000 fler studieplatser än år 2006. Mellan 2003 och 2006, när Socialdemokraterna styrde, minskade antalet utbildningsplatser med drygt 20 000 enligt Universitetskanslersämbetet.

Enligt Utbildningsdepartementets prognoser kommer de årskullar som lämnar gymnasiet de kommande åren att kunna räkna med en högre övergång till eftergymnasial utbildning än någon tidigare generation.

Vi fortsätter även med satsningar på studenternas ekonomi. Sedan år 2006 har vi höjt studiemedlet med nästan 2 000 kronor, från 7 860 till 9 776 kronor. Från och med år 2015 kommer studiemedlet att öka med ytterligare 1000 kronor. Med högre studiemedel blir det lättare att få ihop ekonomin för landets studenter.

Alliansens har en politik som är finansierad krona för krona. Med ökade satsningar på vår högre utbildning fortsätter vi att stärka den svenska konkurrenskraften.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons