Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Regeringen skär ned på Mälardalens högskola

Förra veckan var det sista chansen att söka till höstens högskoleutbildningar. Söktrycket till högskolor och universitet har ökat under flera år och förväntas i år bli rekordstort.

Annons

Men samtidigt som fler än någonsin vill studera skär den moderatledda regeringen ned antalet högskoleplatser. Många av dem som i dag söker till högskolan i hopp om att stärka sina möjligheter på arbetsmarknaden riskerar därmed att mötas av en stängd dörr.

Sedan 2010 har antalet högskoleplatser minskat med över 21 000 platser. Det visar statistik från Universitetskanslersämbetet.

Bara på Mälardalens högskola skär regeringen ned med 670 platser. Akademin har drabbats av en besparing på 20 miljoner. Samtidigt har unga i åldern 19-25 år blivit fler, vilket ytterligare ökar konkurrensen om platserna.

Mälardalens högskola är en av de bästa i landet på att utbilda till jobb. Inom ett år efter examen har över 80 procent av alla studenter fått arbete. Vår högskola är en viktig utvecklings- och tillväxtmotor för vårt län. Vi vill att den ska fortsätta att vara det.

Vårt mål är att Sverige ska ha EU:s lägsta arbetslöshet 2020. Det kräver satsningar på utbildning så att unga kan skaffa sig den kompetens som efterfrågas på arbetsmarknaden.

Att investera i människors utbildning ska inte ses som en kostnad utan är en investering för framtiden.

Vi vill ge fler unga chansen att utbilda sig och öka sina möjligheter att få ett jobb. I vårt senaste förslag till budget investerade vi därför redan i år i 16 000 nya platser på högskolan och yrkeshögskolan.

För oss är inriktningen klar: En socialdemokratiskt ledd regering kommer alltid att välja investeringar i kunskap och utbildning framför stora ofinansierade skattesänkningar.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons