Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Regeringen sviker sina löften

Annons

Regeringen Reinfeldt har nu kunnat summera sitt första hela år vid makten. Vi förstår att den är bekymrad. Opinionssiffrorna sjunker, fast vi är mitt i en högkonjunktur och ekonomin går på högvarv. Regeringen gör ju bara vad den lovade - alla borde vara nöjda och glada.

Vi tror dock att många ser skillnaden mellan vad regeringen säger och vad den faktiskt gör. Då är det inte konstigt att så många har tappat förtroendet för den.

Låt oss ta några exempel.

Moderaterna sade att alla skulle få en tusenlapp mer

i månaden, och att skattesänkningarna främst skulle gå till låg- och medelinkomsttagare. Verkligheten blev tvärtom. Hittills har sju av tio kronor av regeringens satsningar gått till den rikaste tredjedelen av befolkningen. Höjda avgifter till fack, a-kassa och på bilförsäkringen har ätit upp skattesänkningen för vanliga löntagare. Det blir ännu mindre kvar av lönen, när högre räntor gör boendet dyrare och matpriserna stiger med inflationen.

Fastighetsskatten skulle avskaffas. Vad regeringen gjorde var att byta namn på skatten, sänka den för miljonvillorna och höja skatten för vissa vanliga hus. Enligt Villaägarna får nästan 7200 husägare i vårt län högre fastighetsskatt i år.

De som främst har märkt av skillnaderna mellan vad moderaterna säger och vad moderaterna gör är de äldre. Moderaterna lovade höjt bostadstillägg för pensionärer med de lägsta inkomsterna och en särskild skatterabatt för alla över 65 år som bor i hyresrätt. Det enda som hänt är att regeringen infört ett nytt skattesystem som gör att man betalar mer skatt på pensioner än på lön. Det är förståeligt att pensionärerna känner sig svikna av den borgerliga regeringen.

Alla sjuka, arbetslösa och föräldralediga har fått sämre ekonomisk trygghet. Landets rikaste har fått enorma tillskott i sina redan stinna plånböcker. Den blå tråden i regeringens politik har varit orättvisa, som leder till ökade klyftor mellan människor och landets olika delar. Det är inte så

modern välfärdspolitik ska se ut.

Regeringens politik är också oansvarig. Skattesänkningarna har satt fart på inflationen. Nu håller den på att sälja ut lönsamma statliga företag och med dem försvinner viktiga

inkomster till vår gemensamma välfärd.

Tycker länets moderater att det är rätt att gå till val med löfte om bättre välfärd än socialdemokraterna, men sedan urholka den när det verkligen kommer till kritan? Vad tycker de om bensinskattehöjningen eller om att småföretagarna nu vid årsskiftet fått ytterligare höjda arbetsgivaravgifter? Behöver inte Sverige göra mer för miljön? Stämmer deras politik med vad de gick till val på? Det är frågor som vi tycker att väljarna har rätt att få höra

svaret på.

Sven-Erik Österberg

Margareta Israelsson

Pia Nilsson

Olle Thorell

riksdagsledamöter,

Västmanland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons