Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Regionförvaltning: Mycket svårt att rekrytera till Neuropsykiatiska utredningsenheten (NEP)

Kan inte göra som vi alltid har gjort

Annons

Vad ska hända med BUP / NEP?

En gång i tiden klarade medicinkliniken i Västerås att vårda samtliga diabetespatienter i Västmanland. I dag får det stora flertalet med sjukdomen sina behov tillgodosedda på länets vårdcentraler. Det är ett exempel på hur vården anpassats när behoven ändrats.

Precis på samma sätt är det inom barn- och ungdomspsykiatrin, BUP. När omvärlden förändras måste BUP Västmanland möta de nya kraven och förväntningarna.

Det kan vara värt att tänka på när den neuropsykiatriska utredningsenheten, NEP, uppmärksammas i medierna. Att göra som vi alltid har gjort är inte alltid det bästa.

För 15 år sedan klarade den nybildade neuropsykiatriska utredningsenheten, NEP, att ta hand om de flesta komplicerade utredningar i länet, cirka 80 barn varje år. I dag har efterfrågan på neuropsykiatriska utredningar, främst frågeställningar kring ADHD och autismspektrumtillstånd, ökat om inte explosionsartat så mycket kraftigt.

2016 gjorde BUP 560 neuropsykiatriska utredningar i länet och av dessa svarade NEP för cirka 150. Resterande runt 400 utredningar gjordes av öppenvården i Köping, Sala, Fagersta, Västerås och med externa resurser. NEP är med andra ord långt ifrån den enda enhet i länet som gör denna typ av utredningar, och är således inte längre den specialistenhet den en gång var.

Trots den kraftigt ökade utredningskapaciteten förmår inte BUP att möta efterfrågan. I dag väntar 270 västmanländska barn och unga på utredning.

Att BUP väljer att organisera om utredningsverksamheten just nu beror på det ansträngda bemanningsläget på NEP. I dagarna slutade den ende läkaren och kvar på enheten finns två psykologer, socionom och medicinsk sekreterare.

Det räcker inte för att långsiktigt bedriva en kvalitativ verksamhet. Och att rekrytera kompetent personal är i dagsläget oerhört svårt, till NEP liksom till andra mottagningar.

Med den nya organisationen vill vi omfördela resurserna så att är att fler barn och ungdomar i länet ska få sin vård snabbare och nära hemorten. Patienterna kommer att erbjudas kvalificerad utredning och behandling på öppenvårdsmottagningar i Sala, Fagersta, Köping och Västerås.

Under omorganisationen kommer NEP att bemannas av hyrläkare.Vi vet att förändringar ofta kan medföra oro och frustration bland medarbetare, patienter och anhöriga, men vi är samtidigt övertygade om att förändringarna medför att barn- och ungdomspsykiatrin kommer att bli bättre rustat att möta behoven hos västmanlänningarna.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons