Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Reinfeldt överträffar alla tidigare moderatledare

Annons

Okunskapen hos moderatledaren Fredrik Reinfedt visar sig vara större än vad man någonsin kunnat tro. Vad som varit gällande på den svenska arbetsmarknaden under decennier har tydligen helt gått honom förbi.

Om en arbetsgivare inte vill träffa avtal kan fackföreningen i enlighet med gällande regler i Sverige och EU vidta olika åtgärder för att stärka kraven på att arbetsgivaren ska teckna avtal. I förlängningen innebär det strejk, blockader och sympatiåtgärder.

Fredrik Reinfedt har sagt att Byggnads krav på svenskt kollektivavtal för det lettiska byggnadsföretaget i Vaxholm är en skamfläck för LO.

Menar moderatledaren att vissa byggnadsarbetare ska jobba med betydligt lägre lön och arbetsvillkor än sina kollegor i andra företag?

Vi undrar om det finns fler yrkesgrupper i samhället som är överbetalda enligt Reinfeldt. Är det städare, vårdbiträden, undersköterskor, metallarbetare

Den mysfarbror-attityd som moderatledaren tidigare lagt sig till med visar sig inte hålla särskilt länge. Moderatledarens uttalanden den senaste tiden avslöjar moderaternas syn på svenska arbetare och svensk fackförening.

Motviljan mot fackliga organisationer och i förlängningen mot alla våra medlemmar går så långt bland borgerligheten. Man blundar för de väl dokumenterade missförhållanden med slavlöner, farlig arbetsmiljö och urusla villkor som faktiskt förekommer hos utländska gästande företag.

Vi vill ha svar på:

l Menar moderaterna att utländsk arbetskraft som jobbar i Sverige ska jobba med betydligt sämre löner och arbetsvillkor än svenskar?

l Tycker moderaterna att facket ska ha möjlighet att vidta åtgärder för svenska kollektivavtal?

l Tycker moderaterna att lönedumpning är ett bra konkurrensmedel?

Vi socialdemokrater kommer aldrig att medverka till att vi i fortsättningen ska bygga vår välfärd på gästarbetare.

Detta kräver att företagen inom landets gränser ska konkurrera på lika villkor. Sund konkurrens gynnar både tillväxt och trygga och säkra arbetsförhållanden.

Arbetstagare på svenska arbetsplatser ska inte ha olika anställningsvillkor beroende på om man kommer från Västerås, Stockholm eller Lettland.

Mats Engström Denise Bergström

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons