Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rektor: Vi skola bygga för lärandet!

Den gamla skolan har redan totalhavererat! Det var inte bättre förr! Ju förr vi enas runt diskursen Det nya lärandet, desto bättre!

Annons

I vår tid är begreppen lärande, kunskaper och undervisning inte objektiva statistiska företeelser, vilka förr kanske kunde planeras och genomföras på någon slags nations- eller klassbasis.

I dag vet vi inte vilka kunskaper som kommer att behövas i framtiden. Vi behöver bygga för lärande, både det livslånga och livsvida lärandet. Att möta varje människa utifrån sina intressen, talanger och behov i denna läradeprocess är vår utmaning i skolan. Den utmaningen tas på största allvar av de pedagoger och övrig skolpersonal vilka varje dag möter elever, föräldrar, varandra och genom detta sig själva. Lärare gör skillnad!

Därför anser jag att lärarens tid med elev är det avgörande. Jag vill bygga för lärande utifrån våra lokala förutsättningar; elever, personal, ekonomi. Skola är ett verb! Lärande en process!

I en värld där kursplanerna alltmer poängteras och synen på att skolans främsta uppdrag är att leverera så många G:n som möjligt är det lätt att mäta skolan utifrån internationella faktakunskapstest såsom PISA, TIMSS. Hur vi i stället för att mäta det enklast mätbara kan inrikta oss på att mäta det väsentliga är också vår utmaning. Hur kan jag mäta kvaliteten på:

* alla de möten som sker?

* elevers och personals lust till lärande?

* elevers ansvarstagande?

* vårt arbete med läroplanens mål?

* de förändringar som vi åstadkommer tillsammans för att öka inkluderingen i samhället?

Jag vill jobba mera för mätningar av det väsentliga, såsom: personlig utveckling, entreprenörskap (till exempel innovationstänk, projektarbetsförmåga, konfliktkompetens, ansvarstagande – varför inte arbetsron inom mig själv? Att varje dag få arbeta i denna miljö är en fantastisk möjlighet till utveckling. Både av skolan och mig själv.

Vi skola bygga för lärande – ju förr, desto bättre!

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons