Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Remissfrihet - för patientens skull!

Annons

Ibland händer det att patienter hör av sig och berättar att deras familjeläkare vägrar att remittera till annan sjukgymnast än den som läkaren har avtal med. För de flesta patienter torde det inte spela någon roll vilken sjukgymnast de får bara sjukgymnasten har rätt kompetens för patientens behov men vad händer när så inte är fallet?

En man med lymfödem i ben och fötter har av läkare som är specialist på kärl- och lymfsystemet fått veta att inget mer finns att göra än att mannen får måttsydda kompressionsstrumpor samt också någon gång per år behandling av sjukgymnast med kompetens i manuellt lymfdränage. Så har också skett men detta måste upprepas livet ut.

När det är dags för ny behandling blir det problem! Den nye familjeläkaren vägrar att remittera till annan sjukgymnast än läkarcentralens egen men lovar att höra med kollegorna. Efter påstötningar från mannen får han i brev veta att svaret är nej! Man kan undra om man måste vara frisk för att orka vara sjuk!

Dagens remisstvång innebär slöseri med resurser - såväl individens som landstingets - och innebär också att köerna till familjeläkare och sjukgymnast ökar! Mannen tvingas avsätta tid och pengar för att gå till en sjukgymnast som inte har kompetens att hjälpa honom. Därefter måste han få ny tid hos sin familjeläkare. Kommer han då att få den remiss som han behöver? Systemet är inhumant, byråkratiskt och kostar pengar.

Vi kristdemokrater vill avskaffa remisskravet till sjukgymnast, naprapat och kiropraktor. Vårdens insatser ska enligt hälso- och sjukvårdslagen styras av patientens behov och inte av stelbenta regler. Med vårt förslag ökar möjligheterna att så sker!

Ingvar Nordén

Oppositionsråd (kd)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons