Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Replik på L om förskoleresa av Carina Kandell: Om att satsa på förskolan är vi helt överens

Fortbildning är också viktig

Annons

Fortsatt debatt om utbildningsresa om förskolan till Italien

Jag håller verkligen med Anna Lundberg (L) om att förskollärarlönerna är alldeles för låga! En bra lön är naturligtvis viktig och det kämpar vi för; men fortbildning och möjlighet till personlig utveckling är för många minst lika viktig.

Att utbilda chefer och ledare är en bra start för att få ett igång ett förändringsarbete. När jag började arbeta på 1970-talet var Västerås en förebild i Sverige; vi var de första i landet att ha en förskolenämnd, Gröna stråket på Bäckby drog många studiebesök till staden bland annat.Så är inte fallet idag.

Att vi har många barn i behov av plats är naturligtvis ett bekymmer. Det upprepas varje år på vårterminen; alla förskolor fyller sina platser i augusti och sedan finns inga lediga platser förrän sexåringarna slutar till sommaren.

Eftersom många (oftast kommunala) förskolor har stora barngrupper så blir det svårt att ta in överbarn. Därför behöver vi fler förskolor och mindre barngrupper så att alla kan beredas plats.

Det håller jag med om. Detta är också en knäckfråga; vad är stora barngrupper?

Var går gränsen? Ibland kan vi ha hög kvalitet i en barngrupp på 22 barn; ibland klarar vi inte detta fast vi har 17 barn i gruppen…Och i båda fallen med tre heltidstjänster.

Hög kvalitet i förskolan OCH högre löner är jag den första att applådera för; och till det krävs politiker och ledare som kan prioritera och argumentera för detta när pengarna ska fördelas till de olika nämnderna i Västerås gemensamma budget!

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons