Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Replik: Turkiets framtid i EU handlar om villkor – inte om villkorslöshet

Tobias Billström (M) svarar

Annons

Har Moderaterna skönmålat utvecklingen i Turkiet? Åsikterna går isär.

Replik på ledartexten ” Släpp Carl Bildts Turkiet-skönmålande, M ” av Sakine Madon.

I kölvattnet på den nyss avslutade folkomröstningen i Turkiet har det gjorts många kommentarer. En gjorde jag själv på Facebook när jag funderade över vad ledarskribenten på SvD Per Gudmundson egentligen menade med att vi som trott på ett närmande mellan Turkiet och EU borde ägna åt oss självrannsakan.

Själv hade jag som statsråd i regeringen 2006-2014 många kontakter med Turkiet. Under dessa år försummade jag aldrig att inför såväl regering som opposition klargöra att Sverige är en gammal vän av Turkiet och det turkiska folket (inklusive kurderna!) och att vi önskade se omfattande reformer mot korruption, för demokrati och ekonomiskt välstånd och ett slut på kränkningarna av mänskliga rättigheter. Något medlemskap i EU kunde aldrig bli aktuellt detta förutan.

Att Turkiet är ett land som sedan gammalt dras med många problem förtar inte det faktum att det turkiska folket måste ges möjligheter till en framtid bortom ottomanskt drömmeri och personligt imperiebyggande. EU och ett EU-medlemskap har varit precis denna hävstång som gett många, inte minst unga turkiska politiker i opposition, ett alternativ att peka på och att slåss för. Någon självrannsakan ämnar jag således inte ägna mig åt och den som vill hävda motsatsen bör presentera alternativ för att vara trovärdig.

I en ledare i VLT påstår nu Sakine Madon att jag därmed inte förstår problemet med att skilja vision och realitet åt. Jag menar att det är precis tvärtom. Nästa vecka inleds Europarådets session i Strasbourg. Madon är välkommen att se mig då, precis som tidigare, ställa frågor kring stabiliteten och trovärdigheten i Turkiets demokratiska institutioner. Jag kommer aldrig att vekna på denna och andra vitala punkter. EU:s krav för medlemskap är en barriär som för ett land som Turkiet att passera kräver genomgående reformer.

Just därför är det viktigt att hålla dialogen levande och inte låta det stora och viktiga målet, en i alla avseenden förbättrad framtid för hela det turkiska folket, gå förlorat. Om Sakine Madon hittar en modell för detta som inte har EU som en komponent är hon välkommen att presentera den. Till dess får vi nog nöja oss med att konstatera att vi inte håller med varandra.

Tobias BillströmFörste vice talman (M)Vice ordförande i den svenska delegationen till Europarådets parlamentariska församling

Svar av Sakine Madon, politisk redaktör, VLT:

Att uppmuntra Turkiet att gå i rätt riktning är förstås bra och inget som kritiserats. Däremot är det fel att, som Billströms partikollega och Sveriges tidigare utrikesminister Carl Bildt, ägna sig åt verklighetsfrånvänd skönmålning av det politiska läget i landet.

Billström väljer att inte kommentera Bildts olika uttalanden, som påståendet att inga oliktänkande fängslas i Turkiet. Observera: ett påstående från en dåvarande utrikesminister, samtidigt som Turkiet uppmärksammades för rekordmånga journalister i fängelse. Jag hade också haft svårt att försvara det, men just detta bisarra skönmålande är vad Moderaternas Turkiet-linje har präglats av.

Billström och Moderaterna är fria att avfärda kritiken. Dock borde inte ens den mest partilojale missa ljudet av krossat glas varje gång moderater protesterar mot yttervänsterns Kuba-kramande.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons