Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rester i mat är viktigast

Annons

Det är många rapporter om matfusk nuförtiden. Det verkar som om medvetenheten om vilken mat vi äter har ökat - möjligen finns det ett samband.

Vi är flera som på olika sätt har propagerat för mera god, ren och rättvis mat under lång tid. Flera journalister och författare har också tagit sig an den här frågan som nu har medfört att det börjar bli brist på ekologiska råvaror och produkter.

Är egentligen ett gott tecken men förvisso också ett problem. Hur är det egentligen med ekologiska producenters förutsättningar att verka i konkurrens med konventionell produktion?

De ekologiska produktionsmetoderna ger något mindre avkastning än den konventionella men det finns också annnat som ger uppförsbackar i den ekologiska produktionen.

Det är, om jag har förstått det rätt, ganska dyrt att vara ekologisk, med extra kontrollorgan som skall vara inkopplade för att kontrollera att produktionen sker ekologisk, en kostnad som drabbar de som redan har mindre avkastning . !

Det behövs därför ett ordentligt omtag om hur vi märker våra livsmedel. Jag som konsument vore mera betjänt av att veta vilka rester av konstgödsel, bekämpningsmedel, antibiotika med mera som finns i de varor jag köper framför att ekologiska produkter är märkta med Krav eller Eco.

Om vi istället inför ett ansvar för alla producenter, som också transporteras vidare till grossister och detaljister, att deklarera kvarvarande ämnen av konstgjorda tillsatser och gifter som finns i varje produkt och att det sker med väl synlig text eller färgmärkning skulle det räcka med att importörer, grossister och kommunernas Miljö- och hälsoskyddsförvaltningar tar stickprover för att garantera säkerheten i märkningen.

Med ett reformerat märkningssystem skulle förutsättningarna för den naturliga livsmedels-produktionen förbättras och ge bättre incitament för att flera producenter ska gå över till sådan produktion. Den här frågan är global, eller i vart fall en fråga för oss inom EU. Den borde lyftas upp av de politiska partiernas EU-kandidater

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons