Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Resurserna till äldreomsorgen har ökat

Annons

I en debattartikel den 29 september skriver undersköterskan Lena Ytterberg bland annat att hon talade med mig om äldrevården i socialdemokraternas valstuga inför valet 2002. Hon och en kollega uppfattade då att vi sossar ville satsa mera på äldreomsorgen. Sedan år 2002 har det också blivit precis så som jag sa i valstugan. Genom att vi fick västeråsarnas förtroende i valet 2002 att leda Västerås tillsammans med vänsterpartiet har resurserna till äldreomsorgen ökat successivt varje år sedan dess.

Jämför man bruttobudgeten för äldreomsorgen så var den knappt 804 miljoner år 2002. 2005 har bruttobudgeten växt till nästan 883 miljoner enligt årets prognoser.

Det är en ökning med 9,9 procent på tre år, vilket kan jämföras med att konsumentpriserna ökat med 2,5 procent under samma tidsperiod.

Ser vi till resurserna för Västerås många äldreboenden är ökningen ännu större. År 2002 hade äldreboendena en bruttobudget på knappt 400 miljoner kronor. År 2005 har summan enligt prognoserna växt till 446 miljoner kronor, vilket motsvarar en ökning med hela 11,6 procent på tre år.

Nästa år blir det en fortsatt ökning av äldreomsorgens resurser. Efter kommunfullmäktiges beslut i juni om budgeten för år 2006 arbetar äldrenämndens stab nu med nämndens budget för 2006. Äldrenämnden kommer att behandla budgetfrågorna i slutet av oktober.

Det innebär att äldrenämnden ännu inte har någon slutlig budget för 2006. Men som det ser ut just nu kommer nämndens bruttobudget att bli omkring 940 miljoner år 2006, vilket motsvarar en ökning med över 6 procent jämfört med prognosen för år 2005.

Vi sossar har alltså gjort precis det vi sa i valrörelsen 2002, att vi skulle arbeta för att öka resurserna till äldreomsorgen. Vi kan också se genom utvärderingar och enkäter att äldreomsorgen i Västerås håller en hög kvalitet för våra äldre.

Vid mina egna besök ute i verksamheterna har jag ofta blivit mycket imponerad av den omsorg som ges liksom av personalens värme och kompetens. Men även om jag tycker att äldreomsorgen är bra har vi ingen anledning att känna oss nöjda.

Fortfarande finns det behov av förbättringar och förstärkningar för att ge våra äldre en bättre omsorg och högre livskvalitet. Vi sossar vill därför fortsätta med att arbeta för ytterligare ökade resurser till äldreomsorgen. Precis som jag skrev i mitt förra debattinlägg kan den socialdemokratiska regeringens idé med de nya plusjobben bli ett tillskott även inom äldreomsorgen.

Här i Västerås tillämpar vi sedan början av 1990-talet en modell med beställare och utförare. Inom äldreomsorgen är äldrenämnden beställare. Medan en kommunal utförare och flera privata utförare svarar för själva verksamheten.

Utifrån avtalet mellan äldrenämnden och utföraren har utföraren möjlighet att bestämma om hur arbetet ska organiseras. Ur äldrenämndens brukarperspektiv handlar det om att utföraren lever upp till avtalet, och att brukaren får en bra vård och omsorg. Detta kontrolleras genom undersökningar, verksamhetsbesök, enkäter till brukare och anhöriga med flera metoder.

I sin debattartikel tar Lena Ytterberg även upp utförarfrågor rörande sin egen arbetsplats utan att skriva om vilket gruppboende det är. Lena Ytterberg bör ta upp dessa utförarfrågor med sin arbetsgivare. För mig är det dock självklart att medarbetarna på en arbetsplats måste få vara med och påverka hur arbetet ska läggas upp.

Kent Ryberg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons