Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Right Livelihood-stiftelsen: Snowden gjorde rätt enligt – västmanlänningarna

Annons

Edward Snowden, på skärm, applåderas vid utdelningen av Right Livelihood Award i riksdagens andrakammarsal i Stockholm den 1 december 2014.

Visselblåsare som avslöjar allvarliga missförhållanden och kränkningar av grundläggande mänskliga rättigheter spelar en avgörande roll i försvaret av öppna, demokratiska samhällen. Vår tids viktigaste visselblåsare heter Edward Snowden.

Det har nu gått fyra år sedan Snowden avslöjade hur den amerikanska säkerhetstjänsten NSA övervakar vanliga människor över hela världen i samarbete med andra länders säkerhetstjänster. Massövervakningen kränker på ett systematiskt vis både yttrandefriheten och rätten till skydd för privat- och familjeliv.

En opinionsundersökning som Sifo genomfört på uppdrag av Right Livelihood-stiftelsen visar att Snowden har ett massivt stöd i Västmanland. 8 av 10 västmanlänningar (av de 79 procent som har en uppfattning i frågan) anser att det var rätt av Snowden att göra sina avslöjanden.

Men i sitt hemland USA anklagas han för spionage och stöld av statlig egendom, brott som kan ge livstids fängelse. Donald Trump har talat om att Snowden förtjänar att avrättas. 2014 tilldelades Edward Snowden Right Livelihood-priset, men risken för utlämning till USA vid inresa till Sverige har lett till att han fortfarande inte kunnat ta emot sitt pris.

Europarådets parlamentariska församling uppmanar i två resolutioner medlemsstaterna – däribland Sverige – att ge effektivt skydd åt visselblåsare som hotas av repressalier i sina hemländer för att ha avslöjat olaglig massövervakning.

Det har gått två år sedan resolutionerna antogs men ingenting har hänt. Nu måste regeringen med justitieminister Morgan Johansson i spetsen stärka skyddet för visselblåsare och se till så att Snowden utan risk för utlämning kan resa till Sverige för att ta emot sitt välförtjänta pris. Ingen ska åtalas – eller utlämnas – för att ha avslöjat kränkningar av de mänskliga rättigheterna.

Ole von Uexkull chef, Right Livelihood-stiftelsen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons