Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Riksdagsledamöter: Fokus på rättvis välfärd i vårpropositionen

Annons

Vårpropositionen är här, liksom det nya Sverige. Ett Sverige där det lönar sig bättre att arbeta, där fler än någonsin går från utanförskap till arbete och där ett mer rättvist samhälle tar form.

Vi tror att de flesta håller med om hur viktigt det är att människor som vill och kan jobba gör det. Det är den rättvisa vägen till ett liv där människor styr över sin egen vardag, står på egna ben och samtidigt är med och bidrar till våra gemensamma utgifter. Välfärden tryggas när fler arbetar

eftersom mer skattemedel kommer in.

Vår syn, som bygger på att det ska löna sig att arbeta, har inneburit en enorm förstärkning på arbetsmarknaden. Fler än 160000 människor har gått från utanförskap till arbete, vi har skapat förutsättningar för en bättre utveckling av pensionerna och vi inför en tandvårdsreform som gör att god och tillgänglig tandvård inte längre blir en ekonomisk fråga.

Detta axplock av positiva reformer kan härledas till att fler människor arbetar. Nu läggs en grund att fortsätta bygga ett bättre Sverige på. Grundsynen på individen är avgörande för vilken politik hela samhället önskar ha. Vi menar att det är viktigt att individen får ökat inflytande över sitt eget liv. Framför allt genom att det ska löna sig att arbeta och inte fastna i ett bidragsberoende.

Regeringen har minskat utanförskapet under det första året för 164 000 personer, 86000 i minskad arbetslöshet, 14000 färre bland utrikes födda och en minskad ungdomsarbetslöshet med 12000 personer. Det kan jämföras med det socialdemokratiska styret som under sitt sista år vid makten bidrog med motsatsen: en ökning av arbetslösheten bland utrikes födda skedde med

9000, en ökning av den totala ungdomsarbetslösheten med 2000 varav långtidsarbetslösa utgjorde 1000 personer. Skillnaden är slående och torde vara en slutgiltig faktor när man jämför de politiska idéerna som formar samhället: vilka effekter ser vi och vilket alternativ är mest rättvist?

Genom en restriktiv finanspolitik har statsfinanserna behållit sin styrka vilket nu möjliggör reformutrymme. Det är ansvarsfull finanspolitik som gjort att regeringen kan fortsätta minska utanförskapet och öka välfärden.

Fokus i vårpropositionen ligger på ökade välfärdssatsningar och ytterligare minskat utanförskap. Den psykiatriska vården kommer att förstärkas, framför allt den som rör barn och ungdomar. Kvalitet och kunskap ska fortsätta prioriteras i skolan. Fokus blir en skola som ser elevernas behov och vars främsta uppgift blir att förmedla kunskap. Att kunna läsa, skriva och räkna blir grundplåten i de lägre åldrarna, varför en särskild satsning görs på området med 900 miljoner kronor.

Det görs också förstärkningar av naturvetenskapliga ämnen samt reformer inom gymnasieskolan. Det blir avgörande för den helhetsöversyn som görs av det svenska utbildningssystemet.

Även infrastrukturen aktualiseras, vilket är viktigt, inte minst för vårt eget län Västmanland. Dessutom vill vi skapa en arena för nya företag att etablera och utvecklas i, samtidigt som vi vill satsa på innovativ forskning och utveckling och därmed säkra Sveriges ambition att vara en konkurrenskraftig världsspelare.

Avslutningsvis påbörjas ett tredje jobbskatteavdrag som ännu en gång riktas mot i huvudsak låg- och medelinkomsttagare. En nyhet i det tredje steget är regeringens uttalade vilja att begränsa uttaget av statlig inkomstskatt, vilket ytterligare ökar drivkrafterna för heltidsarbete.

Ännu en gång visar alliansen att arbete ska löna sig. Fler söker sig till ett jobb vilket innebär att mer skattemedel tillfaller statskassan och därigenom oss alla. En enkel ekvation som är rättvis och gynnar vårt samhälle på bred front. Fler får en egen försörjning och möjligheten att stå på egna ben samtidigt som välfärden stärks.

Vad erbjuder den splittrade oppositionen?

Jessica Polfjärd (m)

Staffan Anger (m)

Agneta Berliner (fp)

Jörgen Johansson (c)

riksdagsledamöter för Västmanlands län

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons