Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Riksdagsledamöter: Halvtid och Sverige har framtidstro

Annons

De socialdemokratiska riksdagsledamöterna från länet för mångordigt fram sin kritik mot regeringens politik. Avsaknaden av en egen politik är påtaglig men vi kan ändå uppfatta vissa grundläggande drag i deras politik.

Det blir nämligen allt mer uppenbart att den röda tråden i socialdemokraternas politik är en skattechock och bidragsberoende. Det är en politik som leder till utanförskap och massarbetslöshet.

Socialdemokraterna talar om rättvisa, men vad är egentligen rättvisa? För socialdemokraterna är det höjda skatter för låg- och medelinkomsttagare, att frångå arbetslinjen och bara prata bidrag. Det blir tydligt, inte minst av den anledningen att socialdemokraterna i sin budgetmotion avvisade 17 miljarder av regeringens jobbavdrag.

Nu har de tagit avstånd från det tredje steget också. Därmed riskerar det att bli skattehöjningar för låg- och medelinkomsttagare på över 30 miljarder kronor. Det skulle innebära att en sjuksköterska fråntas 740 kronor i månaden, en metallarbetare 680 kronor. Den samlade effekten av socialdemokraternas skattehöjningar och bidragssatsningar är att sysselsättningen blir lägre. Enligt konventionella beräkningsmodeller handlar det om cirka 60 000-70 000 färre jobb. Hur ska socialdemokraterna klara av sysselsättningen för dem?

För alliansen är det inte rättvisa. För oss handlar rättvisa om att ha ett jobb att gå till, att de som har det allra sämst ställt i samhället ska få det bättre. Att vi kan klara välfärden och miljön. Med fler i arbete får vi mer att dela på.

Det är ovärdigt att förpassa människor till bidragsberoende och att inte tro på att alla kan bidra efter sin förmåga. Det är ovärdigt att sätta bidrag framför eget arbete och att låsa in människor i system. Det är också ovärdigt att ständigt klaga utan att själva redovisa någon egen lösning på problemen som också är finansierad.

För Allians för Sverige är det en omodern och ovärdig politik som socialdemokraterna står för. Vi står i stället för något annat, något nytt. Vi står för arbetslinjen och för tron på människans förmåga. Det ska vi också tala om för väljarna varje gång vi får chansen. Allians för Sverige har gett 181000 fler jobb sedan valet. Få är de länder i världen som klarat motsvarande mål under en sådan tidsperiod. Detta är viktigt då det är arbete som ger människor lön som i sin tur alstrar skatt som sedan finansierar vår välfärd.

Resultatet av den lyckosamma politiken ser vi nu i form av åtgärder på område efter område samtidigt som vi bygger ett stabilt Sverige som klarar konjunktursvängningar. Det är en sådan politik som lägger grunden för ett fortsatt välfärdssamhälle.

Jörgen Johansson (c)

Jessica Polfjärd (m)

Staffan Anger (m)

Agneta Berliner (fp)

alliansens riksdagsledamöter från Västmanland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons