Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Riksdagsledamöter (M): Sverige behöver fler företagare

Annons

Arbetslinjen är huvudstråket i Alliansens politik. 2006 lovade vi väljarna att det ska löna sig att arbeta. Men också att det ska vara enkelt, roligt och lönsamt att driva företag i Sverige.

De allmänna trygghetssystemen har varit uppbyggda för anställda. Egenföretagarna har haft sämre villkor. Nu genomför Alliansen reformer som kommer att få fler att våga därför att en del riskmoment försvinner under de första två åren.

Alla som arbetar har en sjukpenninggrundande inkomst, SGI. Alla socialförsäkringar som inte är rena bidrag är knutna till arbete och SGI. För att öka likabehandlingen av egenföretagare och anställda jämförs egenföretagarens netto-intäkter (efter avdrag för kostnader), med vad som kan anses vara skälig lön för anställda med liknande jobb under en uppbyggnadstid på två år. Förslaget gäller alla enskilda företagare, också dem som inte har arbetat tidigare eller som har förlorat sin SGI och som annars skulle stå helt utan stöd.

Vidare får egenföretagaren samma villkor som anställda vid tillfällig föräldrapenning (vab) för vård av barn. Vab-ersättningen räknas på samma antal arbetsdagar som för anställda och blir alltså högre än den har varit tidigare.

Egenföretagarna får ett allmänt högriskskydd som faller ut efter 21 karensdagar om de har upprepade sjukperioder under året. Sju dagars karens blir huvudregeln men det blir möjligt att välja längre karensperioder. Karensen kvittas mot att egenavgifterna sänks med 0,74 procentenheter, till knappt 29 procent totalt.

Precis som i dag beslutar Försäkringskassan om eventuell ytterligare sänkning av nivån på egenavgiften för den som väljer längre karenstid. En företagare med en sjukdom som kan antas medföra ett stort antal sjukperioder under ett år kan få ett särskilt högriskskydd utan någon karens alls.

Alla arbetsgivare, alltså även fåmansbolagsägare med aktiebolag, får ett generellt högkostnadsskydd om kostnaderna för sjuklön under ett kalenderår blir högre än ett snittal som räknas fram varje år för alla arbetsgivare. Sjuklöneansvaret är ju ett risktagande oavsett om företaget har bra arbetsmiljö eller inte. Detta generella högkostnadsskydd minskar risken med att anställa.

Alla arbetsgivare får dessutom lättnader i arbetslöshetsvillkoren, vilket tillåter tillfälliga uppehåll i näringsverksamheten. Skulle företaget läggas ner inom två år efter starten återfår företagaren sin gamla SGI från tidigare anställning.

Alliansens förslag är en uppmuntrande puff till alla dem som vet med sig att de kan sitt område och har viljan. Sverige behöver fler företagare.

Staffan Anger

riksdagsledamot (M) för Västmanlands län, näringsutskottet

Helena Rivière

riksdagsledamot (M) för Stockholms kommun, socialförsäkringsutskottet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons