Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Riksdagsledamöter (S):Vi sätter alltid jobben först

Den ekonomiska krisen är långt ifrån över. Arbetslösheten väntas stiga. I Västmanland har arbetslösheten mer än fördubblats under det senaste året och de långtidsarbetslösa har blivit 1 200 fler.

Annons

Orsaken till att arbetslösheten stiger snabbare här är att den borgerliga regeringen för en politik som försämrar den svenska ekonomin. Regeringens besparingar på utbildningsområdet gör de svårare för företag att finna nya medarbetare och för arbetslösa att skaffa sig nödvändig kompetens för att få jobb. Komvux har skurits ned med nästan en tredjedel och tre av fyra platser inom den

yrkesinriktade arbetsmarknadsutbildningen har tagits bort.

Nu behövs en ny färdriktning med investeringar i nya möjligheter. I dag presenterar vi socialdemokrater vårt budgetalternativ, där vi sätter jobben först. Tiden mellan två jobb måste vara en tid av lärande och utveckling. Vi vill öppna fler möjligheter för alla att öka sina möjligheter med utbildning – både som anställd, företagare eller under perioder då man står mellan två jobb.

Vi vill investera i 100 000 nya jobb och

utbildningsplatser, varav 50 000 i ett brett Kunskapslyft. Vi lägger förslag för att göra det lättare för entreprenörer att gå från idé till företag, vi vill utöka ROT-avdraget för upprustning av bostäder, bland annat i miljonprogramsområdena, så att det ger 15 000 jobb och vi vill investera i den växande besöksnäringen.

Ungdomsarbetslösheten växer snabbare

i Sverige än i övriga EU-länder. I Västmanland är över 2 000 ungdomar arbetslösa varav var tionde är långtidsarbetslös. Ingen ung människa ska behöva börja sitt vuxenliv med

arbetslöshet. Att ingjuta hopp och framtidstro i dagens unga generation är vår viktigaste investering.

I dag lägger vi ett kraftfullt paket för att bekämpa ungdomsarbetslösheten:

1. Jobbstart för unga. Arbetsförmedlingen ska göra en snabb kartläggning, en så kallad profilering, av alla unga som skriver in sig vid förmedlingen, redan den första dagen. De som bedöms behöva någon utbildning, praktikplats eller subventionerad anställning för att få jobb ska kunna få det redan från början, utan långa väntetider.

2. Ungdomslyft. Vi vill därför sjösätta ett tillfälligt program med 10 000 platser för unga arbetslösa som vill komplettera sin utbildning så att de får grundläggande behörighet och kan gå vidare till jobb.

3. Fler möjligheter till jobb, utbildning och praktik – och krav på utbildning efter ett års arbetslöshet . Utöver Ungdomslyftet

föreslår vi därför mer pengar till jobbutbildning, lärlingsplatser, Första jobbet-avdrag och bättre stöd till unga med funktionshinder.

4. Fler platser i KY och högskola och bättre kvalitet. Vi menar att antalet utbildningsplatser behöver byggas ut ytterligare, och mer långsiktigt. Därför föreslår vi fler utbildningsplatser än regeringen.

5. Snabbare övergång från studier till

arbete. För att få jobb behöver ungdomar

utbilda sig i sådant som arbetsgivarna efterfrågar. Dessutom behöver de erfarenheter från och kontakter med arbetslivet. Vi ser stora behov av att långsiktigt och brett förbättra kontakterna mellan utbildning och yrkesliv både i gymnasieskolan, komvux och på högskolan.

Därför föreslår vi 100 miljoner kronor per år för att bygga ut möjligheterna till studie- och karriärrådgivning i gymnasieskolan, samt ytterligare 100 miljoner kronor per år för detsamma på högskolan 2010-2012.

Vi föreslår dessutom fler praktikplatser vid statliga myndigheter för nyutexaminerade akademiker och ett traineeprogram till de kommuner och landsting som vill ta chansen att nu nyrekrytera nästa generations välfärdsarbetare.

Klarar vi jobben så klarar vi svensk ekonomi – och då klarar vi också kvaliteten i välfärden. Varje arbetad timme behövs. Därför sätter vi socialdemokrater alltid jobben först. Så enkelt är det.

riksdagsledamot, Skinnskatteberg,

talesperson i arbetsmarknadspolitiska frågor

ordförande för Socialdemokraterna i Västmanland

Sven-Erik Österberg

Margareta Israelsson

riksdagsledamot, Västerås

Pia Nilsson

riksdagsledamot, Sala

Olle Thorell

riksdagsledamot, Surahammar

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons