Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Riksdagsledamöter: Unga vill ha jobb, inte gömmas i kolumner

Sven-Erik Österberg (s) hävdar att jobbgarantin är en bluff. Han anser att långtidsarbetslösheten bland unga har ökat med 250 procent på ett år.

Annons

Påståendet bygger på att socialdemokraterna inte ser ungdomar i programåtgärder som arbetslösa. Än en gång bekräftar socialdemokraterna sin sneda syn på vad ett jobb är.

I valet 2002 lovade statsminister Göran Persson att ungdomsarbetslösheten skulle halveras. Istället steg den med 30 procent. Sverige hade därmed EU:s tredje högsta ungdomsarbetslöshet. I ett försök att reparera misstaget förtidspensionerades unga människor på löpande band. Under mandatperioden förtidspensionerades 70000 unga människor.

För att få en korrekt bild måste man se helheten. Antalet arbetslösa ungdomar i Västmanland har minskat med 25 procent det senaste året. På ett år har utanförskapet minskat med över 30000 ungdomar i Sverige.

Det återstår mycket att göra. Fortfarande står alldeles för många ungdomar utanför arbetsmarknaden.

I en stund av självinsikt sade Göran Persson, i valrörelsen förra året, att "det finns inget quickfix mot arbetslöshet". Det är sant men det finns åtgärder som fungerar bättre än andra.

Ungdomar har hög prioritet i vår jobbpolitik. Nu genomförs en rad olika projekt i länet som riktar sig mot ungdomar. En kvalificerad bedömning av vilket stöd som varje ny arbetssökande behöver ska ske inom högst två veckor efter inskrivning på Arbetsförmedlingen. Därefter ska uppföljning ske varannan vecka av den som behöver extra stöd.

Arbetsmarknadsverket poängterar vikten av att ungdomarna får information om vad som behövs på arbetsmarknaden. Genom projektet "Avstamp" vill Arbetsförmedlingen inspirera ungdomar att välja studier inom områden och verksamheter som kommer att ha stora behov av att rekrytera personal som till exempel skola, vård och omsorg, industri- och byggnadsarbete.

För att ge unga bättre förutsättningar redan från början behöver gymnasieskolan utvecklas. Inför läsåret 2008/09 kommer en försöksverksamhet att starta för att utveckla en modern gymnasial lärlingsutbildning. För detta har regeringen avsatt drygt en halv miljard kronor under de kommande tre åren.

Alliansregeringen har dessutom gjort det lättare att korttidsanställa samt sänkt arbetsgivaravgifterna vid anställning av unga.

I december sjösätts jobbgarantin, med stöd för unga. Syftet är att ge ökade incitament för arbetslösa ungdomar att få ett arbete eller att vidareutbilda sig. Utbildning ska kombineras med jobbmatchning och coachning.

Österbergs förslag på lösningar är luddiga. Politikens uppgift är, menar han, att "skapa förutsättningar för resurser och goda idéer". Längre än så har socialdemokraterna tydligen inte kommit på ett helt år i sin så omtalade omprövning av jobbpolitiken.

Unga struntar i vilken kolumn i arbetslöshetsstatistiken de står i. De vill ha ett riktigt jobb att gå till och en lön att leva på. Detta har Österberg missat.

Jörgen Johansson (c)

Agneta Berliner (Fp)

Staffan Anger (m)

Jessica Polfjärd (m)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons