Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Riskfylld passage på Pilgatan

Annons

Nyligen inträffande åter igen en olycka på Pilgatan. En truck missade att fri höjd under järnvägen endast är 3,50 meter och körde på järnvägsbron. En liknande olycka inträffade i somras när en lastbil körde på järnvägsbron och tappade last. Många sådana olyckor har inträffat under årens lopp och fler lär det bli om ingenting görs.

Pilgatan binder ihop centrum med östra Västerås och är viktig för bilar och bussar. Den är också den mest trafikerade cykelleden i Västerås. Men det är trångt och osäkert för cyklister och gående i passagen under järnvägen, vilket flera insändare vittnat om. Så det är inte bara för lastbilar och bussar som passagen är ett problem och en risk.

Den förväntade ökningen av antalet cyklister kommer att förvärra läget om inget görs.

Menar vi allvar med att bygga bort barriärer i Västerås ska en ombyggnad av Pilgatans passage under järnvägen till normalhöjd och säker och trygg passage för gående och cyklister vara ett starkt prioriterat projekt.

Vi moderater har i yttranden över den fördjupade översiktsplanen för stationsområdet fört fram frågan om Pilgatan men våra synpunkter har avvisats med motiveringen att Pilgatan och Hamngatan inte omfattas av översiktsplanen. Ett resonemang som jag inte kan förstå då det är omöjligt att utforma stationsområdet utan att beakta dessa gator och deras passager under järnvägen.

Jag har därför i en motion, som lämnades in i april förra året, föreslagit att det ska utredas när och till vilken kostnad som Pilgatans passage under järnvägen kan byggas om så att nuvarande höjdrestriktionerna försvinner och så att passagen upplevs som trygg och säker av gående och cyklister även vid framtida större flöden.

Motionen har inte behandlats i kommunfullmäktige men jag hoppas på bifall när den kommer upp och att den föreslagna utredningen genomförs med hög prioritet. För något måste göras. Jag bävar för den dag när en modern hög långfärdsbuss kör fel och tar Pilgatan. Då blir det en svår olycka med personskador.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons