Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Riv murarna kring rehabiliteringen!

Annons

Det är välkommet att majoritetens företrädare landstingsråden Glenn Andersson (s) och Monika Wilander (v) äntligen inser att rehabiliteringen inom Landstinget Västmanland har brister. Det har jag och folkpartiet länge påtalat.

Men det ger en fadd eftersmak när samma erkännande följs av påståendet att folkpartiets förslag om att ge västmanlänningarna bättre möjlighet till rehabilitering fullständigt skulle rasera familjeläkarsystemet. Så är det naturligtvis inte.

Vad folkpartiet vill göra är att i nästa familjeläkaravtal lyfta ur pengarna avsedda för sjukgymnastisk rehabilitering från den generella ersättningen som familjeläkarna får för varje patient de har listade hos sig.

Vi vill låta patienterna själva välja vårdgivare - utan omvägen via remiss från familjeläkaren. Bakom detta ligger den liberala tron på att varje människa är kapabel att själv ta ansvar för sitt liv och sin hälsa.

Lika naturligt som det är att när man är sjuk söker man läkare, lika naturligt ska det vara att när man exempelvis har ont i ryggen söker man sjukgymnast, naprapat eller kiropraktor.

För landstingets del betyder detta att den pott som redan nu finns för avtal med dessa rehabiliterare kan utökas med de pengar landstinget slipper betala familjeläkarna för att de ska skriva dessa remisser. Mer rehabilitering för pengarna, alltså.

Folkpartiet vill ge patienterna reell valfrihet. Det är inte alls det samma som att slå sönder det teamarbete, som på många vårdcentraler fungerar alldeles utmärkt. Många patienter är nöjda med det.

Men vi vill ta bort de murar som nuvarande ersättningssystem byggt kring vårdcentralernas vårdutbud och ge de patienter som så önskar bättre möjlighet att söka sig vård utanför dessa murar.

När Andersson-Wilander säger sig värna om de professionella teamen antyder de samtidigt att de inte anser att andra vårdgivare skulle vara lika professionella.

Tvärtom är det nog så att det är utanför vårdcentralerna som de flesta specialisterna inom rehabilitering verkar.

Det är riktigt att två system står mot varandra. Det totalitära socialistiska systemet som helt bestämmer över patienten och det liberala systemet som mera ser till individens frihet och ger möjlighet att vara med och bestämma.

Det är upp till väljarna att bestämma vilket system de föredrar.

Torsten Källberg

Vårt förslag ger mera rehabilitering för pengarna, skriver folkpartiets gruppledare i landstinget, Torsten Källberg, som svar på Glenn Andersson och Monika Wilanders inlägg i lördags.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons