Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Robert Skölin: Rivna murar bästa julklappen

I juletid är det många som får skuldkänslor och känner sympati med världens fattiga. Man brukar åtgärda detta genom att
skänka en slant, lämna in lite kläder, skaffa ett fadderbarn eller göra något annat som eventuellt kan ge en klapp på axeln.

Annons

Men denna behjärtansvärda givmildhet ger dessvärre små chanser till välfärd och utveckling för dem som bäst behöver det. Afrika har fått ekonomiskt bistånd från den rika världen i åratal, ändå är situationen där ungefär lika allvarlig idag som för 50 år sedan.

Världens u-länder behöver inte fler som tycker synd om dem. Det handlar inte bara om att undvika svält, utan minst lika mycket om att bereda grund för en demokratirörelse i länder som ofta leds av en diktator. Bäst görs detta genom att människor får ökat ekonomiskt handlingsutrymme, vilket öppnar upp för egna livsval och en starkare samhällsröst.

Att inte ha mat för dagen eller att inte ha råd att ta sitt barn till doktorn är inte bara en enorm tragedi utan det framkallar också en oerhörd ilska, därmed är det inte konstigt att många u-länder har en samhällsstruktur som grundar sig på våld.

Vi i moderata ungdomsförbundet säger inte nej till alla former av bistånd. Katastrofhjälp till exempel kan vara ytterst motiverad, men man kan inte lösa fattigdomens problem genom att höja biståndsbudgeten. Den bästa julklappen vi kan ge bort är ett beslut att riva västvärldens handelsmurar som håller fast u-länderna i fattigdom.

Robert Skölin

tillförordnad distriktsordförande MUF Västmanland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons