Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rödgrön passivtitet om bostäder

Minoritetsstyret i Västerås – Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet – har lämnat in ett nämndinitiativ till kommunstyrelsen som de kallar ” Rödgröna riktlinjer för boende och samhällsplanering”.

Annons

Det kan man kalla att agera i elfte timmen! De rödgröna har haft styret i Västerås sedan valet 2010 och det är minst sagt märkligt att man inte kunnat kraftsamla sig kring några förslag om den så viktiga bostadsmarknaden.

Nu kan man inte med bästa välvilja kalla det framlagda åttapunktersförslaget som någon kraftsamling. Tvärtom andas den desperation och insikt om att man hamnat i tidsnöd.

Västerås har en oerhört allvarlig bostadssituation och det tar tid att skapa struktur för att få ordning på den. Inte minst kommunstyrelsens ord-förande Ulla Persson brukar vara snabb med att påpeka det svåra med tidsaspekten när det gäller byggfrågor och att man måste planera i tid.

För ett drygt år sedan presenterade vi i alliansen fram vårt förslag på bostadsförsörjnings- program. Det är märkligt att de rödgröna då inte tog tillfället i akt och presenterade ett förslag till beslut när det fanns både ett Västeråsalliansförslag och ett tjänstemannaförslag att välja mellan.

Nu arbetas det med en handlingsplan för bostadsförsörjning, men det verkar inte de rödgröna känna till. Två av deras åtta förslag vittnar om det och förslaget till beslut blir därför föranleder ingen ytterligare åtgärd, vilket betyder att det som föreslås är på gång på ett eller annat sätt.

Ytterligare bevis på desperat brådska och brist på kontroll är att två (2!) av punkterna är att känna igen från motioner inlämnade av Folkpartiet. Det handlar om att uppdrag till Bostad AB Mimer – den ena om att ha en kraftig utökning av nyproduktion och den andra om trygghetsboende.

Vad återstår då av de rödgrönas åtta punkter?

Egentligen bara punkten om parkeringar. Där föreslår man den tuffa åtgärden att utreda förutsättningar för ett parkeringsbolag.

Bostadssitutionen i Västerås är oerhört oroande. Än mer oroande är bristen på ansvar och insikt hos de rödgröna som idag har styret i Västerås.

Styr man ska man ha ork och vilja att visa kraft. En slarvigt hopkommen lista visar sannerligen inte på något sådant.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons